1985

1985 Uit experimenten en uit een wiskundig model maakten Harold Kroto, Robert Curl en Richard Smalley in 1985 op dat ze een voetbalvormig molecuul hadden geconstrueerd dat bestond uit zestig koolstofatomen. Naast grafiet en diamant bleek koolstof dus nog in een volstrekt andere vorm te kunnen bestaan. De ‘voetbal’ werd de buckminsterfullereen gedoopt, een verwijzing naar de koepelvormige ontwerpen van architect Buckminster Fuller. odunov.com
1985 Uit experimenten en uit een wiskundig model maakten Harold Kroto, Robert Curl en Richard Smalley in 1985 op dat ze een voetbalvormig molecuul hadden geconstrueerd dat bestond uit zestig koolstofatomen. Naast grafiet en diamant bleek koolstof dus nog in een volstrekt andere vorm te kunnen bestaan. De ‘voetbal’ werd de buckminsterfullereen gedoopt, een verwijzing naar de koepelvormige ontwerpen van architect Buckminster Fuller. odunov.com

Uit experimenten en uit een wiskundig model maakten Harold Kroto, Robert Curl en Richard Smalley in 1985 op dat ze een voetbalvormig molecuul hadden geconstrueerd dat bestond uit zestig koolstofatomen. Naast grafiet en diamant bleek koolstof dus nog in een volstrekt andere vorm te kunnen bestaan. De ‘voetbal’ werd de buckminsterfullereen gedoopt, een verwijzing naar de koepelvormige ontwerpen van architect Buckminster Fuller.