12.08 East of Bucharest

Droogkomisch filmdebuut van de Roemeen Corneliu Porumboiu verhaalt van twee gesjochten mannen die voor de tv mogen komen vertellen hoe zij revolutie maakten op de dag dat het regime van Ceaucescu viel. Maar gaandeweg ontstaat twijfel aan hun heldenrol. scene uit de film 12:08 East of Bucharest Oorspronkelijke titel: A fost sau n-a fost? FOTO: Filmmuseum Filmmuseum

Droogkomisch filmdebuut van de Roemeen Corneliu Porumboiu verhaalt van twee gesjochten mannen die voor de tv mogen komen vertellen hoe zij revolutie maakten op de dag dat het regime van Ceaucescu viel. Maar gaandeweg ontstaat twijfel aan hun heldenrol.

„De interactie tussen de drie mannen frontaal in beeld, de stemmen van de bellers, de onzichtbare cameraman en ons, kijkers naar de film van de tv, is uit vele lagen opgebouwd en geeft de film een kwaliteit die niet in het beeld zelf zit. Maar de trefzekere begin- en eindscènes laten zien dat Porumboiu niet alleen een goede regisseur van dialogen is.”

Bas Blokker, 21 februari 2007

In:

6 bioscopen