Wielerunie verbiedt ProTourploegen deelname Parijs-Nice

RIJSWIJK. De internationale wielrenunie UCI verbiedt de ProTourploegen deel te nemen aan Parijs-Nice als de organisatoren van deze wielerkoers niet voldoen aan de reglementen. Dat heeft de UCI de ploegen per brief laten weten, bevestigde Theo de Rooij, directeur van de Rabobank- wielerploeg gisteren. Organisator ASO, ook van de Ronde van Frankrijk, weigert de nieuwe ProTourploeg Unibet.com toe te laten tot Parijs-Nice, die op 11 maart moet beginnen. De UCI stelt dat koersen die niet voldoen aan de reglementen van de internationale kalender worden verplaatst naar de nationale kalender. In dat geval is deelname van ProTourteams illegaal. Hetzelfde probleem kan ontstaan rond de koersen van de Italiaanse organisator RCS. Die maakte onlangs het deelnemersveld bekend voor Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo en de Ronde van Italië. In die koersen was geen plaats voor Unibet, waarmee RCS net als de ASO de UCI uitdaagt. De grote ronden hadden gepleit voor een inkrimping van het aantal ProTourploegen naar achttien, maar de UCI hield vast aan twintig teams met Astana, dat in juni Liberty opvolgde, en Unibet als nieuwkomers.