WEBLEZEN

Het Amerikaanse tijdschrift Poetry won in 2002 de gedroomde jackpot van elk literair tijdschrift. Uit de erfenis van Ruth Lilly, kleindochter van Colonel Eli Lilly, die een fortuin maakte in de farmaceutische industrie, kreeg het in Chicago gevestigde tijdschrift 200 miljoen euro. De website van de stichting die sindsdien het tijdschrift uitgeeft zag vorig jaar het licht. Jaarlijks budget: 1 miljoen dollar.

Aan ambitie schort het niet. poetryfoundation.org moet de ‘Billboard of de Entertainment Weekly van de poëziewereld worden’, zoals webeditor Emily Warn onlangs aan de New Yorker vertelde.

De kern van de website is een indrukwekkend archief met gedichten, biografieën, audiofragmenten en artikelen uit het tijdschrift. Het archief wekt de schijn van volledigheid, maar is dat niet. Jammer dat Charles Bukowski, toch een van de belangrijkste moderne Amerikaanse dichters, is overgeslagen. Een ander minpuntje: de ‘Poetrytool’, om dichters mee te vinden, werkt niet helemaal goed. De nieuwssectie kan met geen mogelijkheid tippen aan de veel volledigere website The literary saloon op www.complete-review.com, dat het met een budget van 500 dollar per jaar doet. Poëzienieuws op Poetryfoundation.org geeft een paar links per dag naar artikelen uit andere tijdschriften, waarvan je je afvraagt waarom juist die zijn uitgekozen. Zo wordt het natuurlijk nooit wat met de Entertainment Weekly van de poëziewereld.

    • Reinier Kist