Veto UCI voor koers Parijs-Nice

De belangrijkste wielerploegen van de wereld mogen niet aan de etappekoers Parijs-Nice meedoen. Dit verbod heeft de internationale wielerunie UCI uitgevaardigd omdat de organisatie van de Franse koers zich naar haar mening niet houdt aan de reglementen.

Organisator ASO, tevens het bedrijf achter de Tour de France, weigert de nieuwe ProTourploeg Unibet.com toe te laten tot Parijs-Nice. In een brief stelt de UCI dat wedstrijden die niet voldoen aan de reglementen van de internationale kalender – verplichte deelname van de twintig ProTour-teams – verplaatst worden naar de nationale kalender. En die koersen staan juist niet open voor de beste wielerploegen van de wereld.

Rabo-directeur Theo de Rooij bevestigde gisteren tegenover persbureau ANP dat de ploegen het veto per brief hebben ontvangen. Hij beraadt zich nog over de vraag of de Rabo-ploeg daadwerkelijk van deelname afziet. Parijs-Nice begint op 11 maart. „We kunnen ons in ieder geval tot 1 maart inschrijven. Voor die tijd hoop ik dat we met de ploegen een gezamenlijk standpunt kunnen ontwikkelen. Het is in ieder geval duidelijk dat wij de UCI als overkoepelend orgaan beschouwen.”

In Italië dreigt hetzelfde probleem te ontstaan omdat ook RCS (organisator van onder meer Milaan-Sanremo en de Ronde van Italië) Unibet.com niet wil toelaten. De grote ronden pleiten al langere tijd voor inkrimping van het aantal ProTourploegen tot achttien.