Vanaf morgen niet meer: vlees per 2 stuks verpakt

Het worden zware tijden voor de niet-gezinnen. En met name singles krijgen het zwaar te verduren onder het nieuwe kabinet. Wordt gezegd. Nouja, dat moeten nog maar zien.

Maar het nieuwe kabinet is niet de eerste die aan singletje pesten doet. Ga maar eens naar een willekeurige supermarkt.

Toegegeven, bij Albert Heijn (de willekeurigste supermarkt van Nederland) zijn veel magnetronmaaltijden te koop met eenpersoonsporties. Dat is fijn. Maar een gezellige alleenstaande wil niet altijd maar treurig uit de magnetron eten – het elke avond weer wachten op de ping maakt niet echt gelukkig. Dus op naar de versafdeling.

Eerst groente. We kunnen 150 gram sperziebonen uit de bak graaien en in een zakje doen. Of twee stronkjes witlof (gesteld dat je dat lekker vindt). In de categorie ‘doorsnee Hollandse groenten’ is er eigenlijk niet heel veel meer keus voor de single die gewoon voor één persoon (zichzelf, namelijk) inkopen doet.

Tot voor kort kon je nog een flinke hand spruitjes bij Albert Heijn los kopen, maar de spruitjes zijn tegenwoordig alleen nog maar voorverpakt. In pakketjes van 200 gram of meer. Ook al is dat de hoeveelheid die het Voedingscentrum ons adviseert, het is net iets te veel. Met de andere groenten is het niet veel beter: de voorverpakte sperziebonen, de voorverpakte wortels en de voorverpakte wortels-en-peulen-mix: allemaal te grote porties (250 gram, 300 gram, you name it) voor de kleine alleenstaande.

Dan lopen we verder, naar de vleesafdeling. Daar treffen we voorverpakt vlees. Per twee stuks! Soms per drie stuks, of vier, of vijf. Maar nooit per één stuk. (Ja, kipfilet. Dat gaat nog wel eens per één stuk.) Dus we moeten meteen twee avonden aan de hamlap, twee avonden varkensschnitzel, twee avonden verse worst.

Ga dan naar een groenteboer en een slager voor de boodschappen, zou je zeggen. Tja. Vaak zijn die na zes uur ’s avonds dicht. En een vriezer heb ik niet, dus ik kan niet de helft van het voorverpakte vleespakket bewaren voor de volgende week. Wat op maandag wordt gekocht, moet noodgedwongen op dinsdagavond ook nog worden gegeten.

Jaren geleden, toen ik nog naar een groenteman ging, kreeg ik van hem vaak een halve bloemkool mee als ik daar om vroeg. Nou, kom daar maar om bij Albert! Nee, deze grootgrutter doet liever aan voorverpakt, in prettige gezinsverpakkingen.

En de single? Die is veroordeeld tot twee dagen achtereen hetzelfde avondmaal.

    • Peter Leijten