Van damherten kom je niet zomaar af

Damherten zorgen voor grote overlast in het duinwatergebied ten westen van Amsterdam. Dat stelt Waternet, het drinkwaterbedrijf dat het natuurgebied beheert. Bij de gemeente heeft het bedrijf aangedrongen op een snelle oplossing voor het probleem. „Het loopt uit de hand”, zegt woordvoerder Mark Companjen.

Een damhertenplaag? Wat is er loos?

„In 1990 zijn er enige tientallen damherten uitgezet in de Waterleidingduinen. Door het ontbreken van een natuurlijke vijand gaat het nu om zo’n 1.500 dieren, de grootste populatie van Nederland. Die damherten leven in een gebied van zo’n 8 bij 4,5 kilometer. Nu is er nog genoeg voedsel en zijn er geen negatieve ecologische gevolgen. Maar bij de huidige exponentiële groei verdwijnen straks bepaalde soorten planten uit de duinen. Bovendien is er sprake van overlast voor omwonenden. Jong volwassen dieren zoeken regelmatig hun heil buiten het gebied. Ze vreten tuinen leeg en zorgen voor gevaarlijke situaties. Vorig jaar waren er 71 meldingen van dieren op de openbare weg. Dertien automobilisten, waaronder een wethouder uit Zandvoort, zijn op een hert gebotst.”

En dat laat u zomaar gebeuren?

„We hebben van alles geprobeerd: wildroosters, schermdoeken en hekken. Maar delen van het gebied kunnen niet worden omheind. En een hert springt uit stand zo over een hek van anderhalve meter. We hebben ook anticonceptie via voer overwogen. Dat stuitte echter op ecologische bezwaren.”

Afschieten, is dat de enige oplossing?

„In 2004 heeft de gemeenteraad van Amsterdam bepaald dat vijf jaar lang niet op herten mag worden gejaagd. Het is voor ons moeilijk om te zeggen wat de oplossing is. Dat moet de gemeente maar aangeven.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens