Van baasje voor hond

Dikke honden vormen een groeiend probleem in de Westerse wereld. Volgens de cijfers is een op de vier Amerikaanse honden te zwaar en is een op de twintig zelfs obees. Farmaceutisch bedrijf Pfizer heeft er iets voor. In de VS en de EU hebben medicijnenkeurende instanties onlangs een medicijn tegen overgewicht voor honden goedgekeurd: Slentrol. Het is niet geschikt voor dikke katten, die kunnen er een leververvetting van krijgen.

Slentrol werkt alleen in combinatie met een goede dieetverandering en genoeg lichaamsbeweging. Honden zijn net mensen, maar ze kopen hun eten niet zelf. Het is de baas die de hond dik maakt. Het gewichtsmanagement van de hond – volgens de Amerikaanse bijsluiter – is gedragstherapie voor de baas. Om te voorkomen dat de hond gaat jojoën.

Slentrol is vloeibaar en wordt op brokjes gedruppeld. Het remt de vetopname in de darmen en veroorzaakt waarschijnlijk ook een gevoel van verzadiging. De actieve stof in Slentrol is dirlotapide. Dat is een MTP-remmer. MTP staat voor microsomal triglyceride transfer protein. In de darm remt dat eiwit de vorming en afgifte aan het bloed van de lipoproteïnen, de vet- en cholesteroltransporterende deeltjes. Het vet blijft dus in de darm en verdunt de ontlasting, wat leidt tot diarree.

Veel farmaceutische bedrijven hebben een MTP-remmer in ontwikkeling gehad, maar of het ooit nog iets oplevert tegen cholesterol, overgewicht of diabetes voor mensen , is de vraag. De introductie als veterinair geneesmiddel moet het einde van een droom voor de onderzoekers zijn– het was lang in de race als mensenmedicijn.

Mensen die het middel innemen, krijgen een opgezwollen buik, laten winden, hebben diarree, worden misselijk, geven over en hebben hoofdpijn. Bijwerkingen bij dikke honden zijn diarree, overgeven, ‘geen trek’ en lusteloosheid.

Winderigheid komt niet voor op het lijstje bijwerkingen. Misschien omdat honden daar eigenlijk altijd last van hebben.

Wim Köhler

    • Wim Köhler