Televisie Overige Films

Le violon rouge / The Red Violin (François Girard, 1998, Canada/Italië/GB). Regisseur van 32 Short Films about Glenn Gould volgt door enkele eeuwen heen een Italiaanse viool uit 1680 en zijn bespelers. Aanstellerige film voert ons van Wenen via Victoriaans Engeland en het China van Mao naar het Montreal van nu. Arte, 22.15-0.20u., nagesynchroniseerd.

Casualties of War (Brian De Palma, 1989, VS). De Palma’s gewoonte om geweld breed uit te meten wringt met pijnlijke ernst van Vietnamdrama over normvervaging. Rechtschapen groentje Michael J. Fox verzet zich tegen collectieve verkrachting van en moord op boerenmeisje door commando onder leiding van Sean Penn. RTL7, 22.30-0.34u.

* Beautiful People (Jasmin Dizdar, 1999, GB). Originele tragikomedie van de Bosnisch-Britse regisseur Dizdar over de multiculturele chaos van Britten en Bosniërs in Londen trakteert op zwarte humor uit de Balkan: een Kroaat en een Serviër trekken in het hospitaal elkaar infusen eruit, een Britse arts ontraadt abortus bij een verkracht Bosnisch meisje. Ned.2, 24.00-1.45u.

* Shadow of the Vampire (E. Elias Merhige, 2000, VS/GB/Luxemburg). Charmante hommage aan de griezelklassieker Nosferatu van F. W. Murnau uit 1922 laat zien hoe deze film op locatie in Tsjecho-Slowakije werd opgenomen en veronderstelt dat hoofdrolspeler Max Schreck echt een vampier was en dus de ultieme ‘method actor’, die altijd in zijn rol blijft. Met Willem Defoe als Schreck en John Malkovich als Murnau. BBC2, 0.35-2.00u.

Best Seller (John Flynn, 1987, VS). De vitaliteit van een ouderwetse B-film maar ook een geforceerd plot kenmerken thriller. Beroepskiller James Woods dringt zijn levensverhaal op aan oudere, gedesillusioneerde politieman Brian Dennehy, met wie hij zich door bizarre bloedband verbonden weet. BBC1, 0.55-2.25u.