Televisie Film van de Dag

Mira. Naar aanleiding van het overlijden van regisseur Fons Rademakers deze warmbloedige, uitbundig gefotografeerde verfilming van Stijn Streuvels’ De teloorgang van de Waterhoek naar het scenario van Hugo Claus. Deze film maakte van Willeke van Ammelrooy een ster als de zigeunerin in de titelrol en markeerde de commerciële doorbraak van de Nederlandse speelfilm. De inwoners van het geïsoleerde gehucht De Waterhoek komen in opstand tegen het plan om over de rivier een brug te bouwen. Zij hebben genoeg aan het veer dat er nu ligt. Lander (Jan Decleir) overvalt met drie makkers de landmeter en zijn helpers om opmetingen te doen. De landmeter komt daarbij om. Na een klopjacht wordt Lander gepakt. In de herberg ontmoet Mira de ingenieur die met de bouw van de brug belast is. Hij wordt smoorverliefd op haar. Ook met o.a. Josephine van Gasteren en Freek de Jonge.

(Fons Rademakers, 1971, Nederland/België), België 2 (Canvas), 23.05-0.40u.