Royal valt terug op ‘olifanten’ van partij

De Franse presidentskandidate Ségolène Royal heeft de hulp ingeroepen van ex-premier Lionel Jospin, verliezend kandidaat in 1995 en 2002.

Samen met twaalf andere zwaargewichten van de Parti Socialiste moet hij haar haperende campagne vlot trekken.

De benoeming van dit team van ‘olifanten’, zoals de historische aanvoerders in de PS worden genoemd, is een opvallende wending in Royals strategie. Onder hen zijn ook haar voormalige concurrenten voor de kandidatuur, Laurent Fabius en Dominique Strauss-Kahn.

Tot nu organiseerde Royal haar campagne grotendeels buiten de traditionele gezichten van de partij om. Die organisatie leidde tot conflicten en kritiek, die toenam toen Royal in opiniepeilingen achterstand opliep op haar tegenstrever Nicolas Sarkozy.

Jospin leek tot nog toe weinig vertrouwen te hebben in Royal en heeft zich nog nooit publiekelijk voor haar kandidatuur uitgesproken. Een medestander van hem, Eric Besson, maakte deze week bekend na frustrerende ervaringen met Royals campagneteam zijn lidmaatschap van de PS op te geven en te zullen „nadenken” of hij nog op haar wil stemmen in april. Tot vorige week was Bessons Royals financiële specialist.

Royal zei vanmorgen dat zij Jospin nu zelf heeft opgebeld om hem te vragen zijn „ervaring en talent” ter beschikking te stellen. Volgens haar gaat hij nu bijeenkomsten leiden en, zei ze, „ik denk dat we ook samen gaan optreden”.

Fabius en Strauss-Kahn waren na hun nederlaag in oktober tegen Royal vrijwel uitgesloten van haar campagne. Strauss-Kahn gaf eenmaal op verzoek een advies over fiscale voorstellen, maar dat werd genegeerd.

Jospin, Fabius en Strauss-Kahn maken deel uit van een ‘team voor het presidentiële pact’, zoals Royal haar programma heeft genoemd. Dat betekent naar nu blijkt vooral dat zij op campagne gaan in het land voor Royal. Andere bekende nieuwe namen in het team zijn die van Bertrand Delanoë, de burgemeester van Parijs, François Hollande, partijsecretaris en partner van Royal, Martine Aubry, Pierre Mauroy, en Bernard Kouchner. Haar campagneleiding blijft ongewijzigd.