Rechtspraak en roddels

De grens tussen roddelnieuws en rechtbankverslaggeving vervaagt, concludeerden de deelnemers aan het mediadebat ‘Abject en Infaam’, dat gisteravond in Amsterdam gehouden werd. Naar aanleiding van de tirade die advocaat Bram Moszkowicz maandag tegen de media hield, discussieerden Lian Mannheims, waarnemend deken van de Orde van Advocaten en hoofdofficier van justitie Henk Wooldrik met enkele rechtbankverslaggevers. Volgens Wooldrik zijn media ongeduldiger geworden als het om strafzaken gaat, „Vroeger konden we ook bij een geruchtmakende zaak rustig wachten tot de eerste zitting voordat we met de feiten naar buiten kwamen. Maar als er nu iets bijzonders gebeurt, wordt er binnen een uur een extra Journaal aan gewijd.”

Het Openbaar Ministerie hanteert sinds 1 januari een nieuwe richtlijn en geeft bij spraakmakende zaken eerder toelichting. Daar is advocaat Lian Mannheims niet blij mee. „Ik pleit voor meer terughoudendheid. De advocaat ziet zich vaak voor een voldongen feit gesteld. Informatie over je cliënt die je niet tegenspreekt, wordt al snel als de waarheid bestempeld.” Maar ook als een verdachte bij voorbaat schuldig verklaard lijkt, wordt de rechter geacht het mediarumoer naast zich neer te leggen , aldus Wooldrik.

Volgens Siem Eikelenboom, redacteur van Nova, proberen media elkaar te overtreffen en verdwijnen daardoor oude afspraken om verdachten onherkenbaar te maken en alleen met hun initialen aan te duiden. „Nova toonde tot voor kort een balkje om de verdachte Willem Holleeder onherkenbaar te maken, maar nu dezelfde foto overal in de pers volledig te zien is zijn we daar ook maar mee gestopt.”

Rechtszaken zijn geen journalistiek specialisme meer, stelt een van de aanwezige rechtbankverslaggevers. Misdaad wordt gretig opgepikt in populaire tv-programma’s, waar grote strafzaken in één adem worden genoemd met roddelnieuws uit de showbizz. Overigens levert Moszkowicz daaraan zijn bijdrage door regelmatig als ‘crimespecialist’ aan te schuiven in RTL Boulevard.

    • Marc Hijink