Rebellenleider Sierra Leone gestorven

De Sierra Leonese oud-rebellenleider Sam Hinga Norman is gisteren onverwachts gestorven. Het Speciale Hof voor Sierra Leone zou binnenkort een vonnis uitspreken wegens zijn aandeel in de burgeroorlog.

Norman (67) werd op 17 januari vanuit de gevangenis in Freetown naar een militair ziekenhuis in Dakar gevlogen voor een medische routinebehandeling, en bezweek gisteren, vermoedelijk aan hartfalen, aldus een verklaring van het tribunaal. Griffier Lovemore Munlo heeft een onafhankelijk onderzoek naar de doodsoorzaak aangekondigd.

De zaak tegen Norman en twee andere kopstukken van de rebellenbeweging CDF (Civil Defence Forces) was de eerste van het in 2003 opgerichte Hof, dat nog geen enkel vonnis heeft uitgesproken.

Tegen Norman liepen acht aanklachten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Tijdens de elfjarige oorlog was Norman, die ook minister van Defensie en Binnenlandse Zaken is geweest, leider van de CDF, die tegen de rebellenbewegingen AFRC en RUF streed. Die laatste beweging werkte samen met de Liberiaanse rebellenbeweging NPLF van Charles Taylor.

Normans CDF bestond volgens de aanklagers voor een groot deel uit Kamajor, een woord van de Mende-stam in het zuiden van Sierra Leone dat jager betekent. Kamajor-strijders organiseerden zich tegen de RUF, dat plunderend en moordend langs de dorpen trok. De CDF wordt ervan beschuldigd op dezelfde manier te hebben huisgehouden. Burgers die niet genoeg weerstand boden tegen het RUF en AFRC-troepen werden volgens de aanklagers op gezag van Norman doodgeschoten, doodgehakt of levend verbrand. Ook zouden Kamajor, onder wie kindsoldaten, onder invloed van drugs de afgehakte hoofden van hun slachtoffers door de straten hebben geparadeerd en hun ingewanden hebben opgegeten.

Van de hoofdrolspelers uit de oorlog, die naar schatting zeker 50.000 levens heeft gekost, is nu alleen de belangrijkste, Charles Taylor, nog in leven. RUF-leiders Foday Sankoh en Sam Bockarie stierven in 2003, Fokay in de cel in Freetown, Bockarie door het vuur van Liberiaanse soldaten toen hij de grens van Ivooorkust naar Liberia wilde vluchten.

Het Speciale Hof wordt geregeld verweten niet snel genoeg te werken. Het proces tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor, dat op 2 april in de rechtszaal van het Internationale Strafhof in Den Haag zou beginnen, is onlangs uitgesteld tot 4 juni. De verdediging zegt meer tijd nodig te hebben voor de voorbereiding.