Ratjetoe

Laat de lente maar wachten. Met zoveel inspiratie voor bieten, pastinaken, schorseneren, knolselderij, koolraap, pompoen, wortel en allerhande kool, hou ik de winter nog wel even vol. Bedankt iedereen, voor de recepten die jullie op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc postten.

Judith schreef over een kruidige winterstoofpot, een ratjetoe van de knollen, wortels en koolstukjes die aan het eind van de week resteren van haar groentepakket. Efficiënter kan bijna niet: één pan, alles bij elkaar, stoven en klaar. Vanwege de linzen is vlees niet nodig, maar als je wilt kun je chorizo toevoegen, of pittig gekruide gehaktballetjes. Afhankelijk van hoeveel groente je gebruikt en wat je nog meer toevoegt, heb je met dit recept voldoende te eten voor drie tot vier personen. Erbij zou ik kiezen voor couscous en/of pide wanneer je Marokkaanse kruiden gebruikt en rijst en/of papadums voor de Indiase versie.

een flinke scheut olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 blik gepelde tomaten

wat je toevallig hebt liggen: stukjes wortel, aardappel, pastinaak, bloemkool, bleekselderij, knolselderij en pompoen, fijngesneden groene of witte kool

een kopje rode linzen

naar smaak Marokkaanse kruidenmix (bij de natuurwinkel) of Indiase currypasta (Patak’s)

optioneel: 1 of 2 teentjes knoflook, fijngehakt

Verhit de olijfolie in een ruime pan met antiaanbaklaag en fruit hierin de ui. Doe er alle kleingesneden groenten bij en bak omscheppend even mee. Voeg het blik tomaten toe, vul het lege blik met water en voeg die inhoud ook toe. Roer er daarna de linzen en kruiden door. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat minimaal een half uur sudderen. Proef en maak het gerecht op smaak met zout en versgemalen peper.

De zoetzure bietjes van Ellen wil ik je ook niet onthouden. Ze adviseert er pittige Spaanse worstjes bij te eten en gebakken aardappels of frites. Hoeveelheden zijn voor vier personen.

een scheut olijfolie

1 pond gekookte bietjes, in plakken van circa 1 cm gesneden

een handvol verse basilicumblaadjes

een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas

2 eetlepels appelstroop

een scheut rode wijnazijn

100 g sla (een zakje gemengd of een verse krop)

Verwarm een scheut olijfolie in de koekenpan op matig vuur en bak daarin de plakken biet aan beide kanten. Zet na vijf minuten het vuur laag en voeg de rode wijnazijn en appelstroop toe. Roer zodat er een saus ontstaat en laat even sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de bietjes in de saus afkoelen tot lauwwarm. Verdeel de sla over een grote, platte schaal en leg er de plakjes biet op. Lepel er (een deel van de saus) over en bestrooi met de Parmezaanse kaas en basilicum.

Volgende week in koken etc bespreek ik een aantal kookboeken die zich de afgelopen maanden op mijn bureau hebben opgestapeld

    • Janneke Vreugdenhil