Philips verdient fors aan pensioen

Philips verdient steeds meer geld aan zijn pensioenregeling voor Nederlands (ex-)personeel. Het concern voegde vorig jaar 192 miljoen euro aan zijn winst toe dankzij die regeling, ruim driemaal zoveel als in 2005. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde jaarverslag.

In de regel zijn pensioenen voor ondernemingen een kostenpost. De gestegen opbrengsten op de Nederlandse pensioenreservering drukken de kosten van Philips en verhogen de winst die beschikbaar is voor uitkering aan beleggers.

Pensioenfondsen staan als zelfstandige organisaties los van de werkgever, die wel de helft van de bestuurders mag benoemen.

Het Philips Pensioenfonds is in Nederland het grootste fonds van een individuele onderneming. Ruim 130.000 (ex-)werknemers nemen eraan deel, van wie bijna de helft gepensioneerd is.

In de jaren negentig, toen de beleggingsrendementen ongewoon hoog waren, ontpopte het Philips Pensioenfonds zich als aparte winstmaker voor de werkgever. Het concern betaalde toen geen pensioenpremies dankzij de uitstekende financiële positie van het fonds, dat Philips in sommige jaren ook substantiële bedragen uitkeerde. De pensioencrisis en de beurskrach van 2001-2003 maakten daaraan een eind.

De groeiende verdiensten van Philips op zijn Nederlandse pensioenen hangen samen met gegroeide vermogen van het pensioenfonds (14,5 miljard euro).

gratis geld: pagina 13

    • Menno Tamminga