Pas verschenen

Literatuur

Armando: Soms. Augustus, 142 blz. € 15,90

Nieuwe bundel van beeldend kunstenaar en schrijver Armando (1929) met op iedere pagina weer een miniverhaal.

Jana Beranová: Vinger van de tijd. De Geus, 60 blz. € 15,–

Zevende dichtbundel van de Tsjechisch-Nederlandse dichteres Jana Beranová (1932) met onder andere twee cycli geïnspireerd op de film The Unbearable Lightness of Being van Philip Kaufman naar de gelijknamige roman van Milan Kundera.

Henk van Woerden: Moenie kyk nie. Podium, 208 blz. € 18,50

Postume heruitgave van het debuut van Henk van Woerden (1947-2005) over een Nederlandse jongen met een glazen oog in Zuid-Afrika, bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Toef Jaeger, beoogd biografe van Van Woerden, schreef het nawoord dat werd geïllustreerd met foto’s.

Henk van Zuiden (samenstelling): Voor een dag van morgen De allermooiste Windroosgedichten 1950-2006. Holland, 144 blz. € 12,90

Om jong aankomende dichters een podium te geven werd in 1950 De Windroosreeks opgezet. Uit de 129 bundels die sindsdien zijn verschenen selecteerde Henk van Zuiden een gedicht. Poëzie van bekend geworden dichters, zoals Hans Andreus, Remco Campert en Gerrit Kouwenaar, maar ook gedichten van Coert Poort, J. W. Schulte Nordholt en Inge Tielman.

Non-fictie

Mark Bowden: Te gast bij de Ayatollah Het ware verhaal van het Iraanse gijzelingsdrama (Guest of the Ayatollah: The First Battle In America’s War With Militant Islam). Vert. Rob van Kan, Janet van der Lee, Rob de Ridder, Luitingh, 592 blz. € 22,50

In 1979 bestormden aanhangers van Ayatollah Khomeini de Amerikaanse ambassade in Teheran. 52 Amerikanen werden gegijzeld, 444 dagen lang. De Amerikaanse journalist Mark Bowden, auteur van de bestseller Black Hawk Down, schreef over die bezetting, Amerika’s eerste gewelddadige confrontatie met islamitisch fundamentalisme.

Sylivia Kristel: Naakt Een autobiografie (Nue). Vert. Truus Boot en Eveline van Hemert, De Bezige Bij, 302 blz. € 17,90

Nederlandse vertaling van de memoires van filmdiva Sylvia Kristel, die op 20-jarige leeftijd beroemd werd met haar rol in de erotische film Emmanuelle. Geschreven in samenwerking met Jean Arcelin en voorzien van een fotokatern.

Ad de Visser: Uit de eerst hand. De Grieken, De Romeinen, De Middeleeuwen I, De Middeleeuwen II, De Renaissance. Damon, 256 blz. en € 19,90 per deel.

Vijf delen in ‘Uit de eerste hand’ een reeks cultuurhistorische bronnenboeken van docent kunstgeschiedenis Ad de Visser (1951) waarin de belangrijkste geschreven documenten uit de Europese geschiedenis zijn gebundeld.