Oude coalitiepartijen steunen Prodi uit vrees voor Berlusconi

De Italiaanse demissionaire premier Romano Prodi heeft gisteravond steun gekregen van de leiders van de centrum-linkse partijen om zijn regering voort te zetten. Ze stemden in met een dwingend twaalfpuntenplan dat Prodi hun had voorgelegd. Vandaag spreken de grote partijen met president Giorgio Napolitano. Waarschijnlijk morgen zal deze beslissen of Prodi met zijn regering naar het parlement mag voor een vertrouwensstemming.

Prodi heeft met zijn plan alles of niets gespeeld: of verder met hem of verkiezingen. Uiteindelijk lijkt de vrees voor Silvio Berlusconi de linkse coalitiepartijen ertoe te hebben gebracht om snel in te stemmen met het ‘dictaat’ van Prodi. Links weet dat Berlusconi in de peilingen op winst staat. „We lopen het risico om Italië voor tien jaar aan Berlusconi over te dragen”, aldus vicepremier Francesco Rutelli. Het welslagen van een doorstart van de regering hangt af van de vraag of Prodi zijn meerderheid in de Senaat weet te herstellen en uit te breiden. Afgelopen woensdag ging het kabinet ten onder, omdat het buitenlandbeleid van minister D’Alema twee stemmen te kort kwam in de Senaat.

In het gisteravond aangenomen twaalfpuntenplan wordt gesproken van „verplichtende voorwaarden”. Prodi eist meer macht voor zichzelf op. In geval van interne meningsverschillen zal alleen de premier het regeringsstandpunt mogen verwoorden.

De twaalf punten betreffen dossiers waarover de afgelopen maanden veel onenigheid bestond binnen de regering. Zo eist Prodi dat liberalisering van de Italiaanse economie, hervorming van het pensioenstelsel en beperking van overheidsuitgaven worden voortgezet. Het eerste van de twaalf punten behandelt het buitenlandbeleid. De coalitie moet de internationale verplichtingen respecteren, en dus ook de aanwezigheid van Italiaanse soldaten in Afghanistan. Op dit punt ging de regering woensdag onderuit. Prodi heeft volgens Italiaanse media inmiddels drie senatoren van de oppositie weten over te halen om zijn twaalfpuntenplan te steunen. Ook wil hij weer de steun van de senatoren-voor-het-leven krijgen.