Oprah Winfrey naar Iran

Een van de voordelen van een verhuizing van Nederland naar Teheran was de verlossing van Amerikaanse televisieseries. Irans staatsomroep bestiert zes kabelzenders met lokale soaps, wiskunde-programma’s en natuurlijk de oproep tot gebed. Dan gaan synchroon alle kanalen tegelijk op dromerige beelden van Mekka, al dan niet opgevrolijkt met rondvliegende witte duiven en shots van kalme watervallen.

Het is dus niet verwonderlijk dat veel Iraniërs heil zoeken bij illegale satellietontvangers. Eens in de zoveel tijd worden er een paar schotels door de Iraanse politie van de daken gehaald, omdat de overheid de westerse kanalen die erop te zien zijn, heeft bestempeld als ‘immoreel’. Er worden af en toe (politiek gevoelige momenten) stoorzenders aangezet. Maar over het algemeen kan je in Iran probleemloos naar het Duitse ZDF, de Poolse muziekzender ViVa en de BBC kijken. Tot zo ver geen probleem.

Twee jaar geleden was er echter een kleine revolutie toen het Saoedi-Arabische kanaal MBC ging uitbreiden. Eerst kwamen ze met een 24 uurs gratis filmzender, MBC2, met uitsluitend Hollywood-kaskrakers. Een nationale verslaving was het gevolg. Ik ken mensen die hun huis niet meer uitkwamen. Dat de films iedere tien minuten worden onderbroken door even lange reclames werd niet als een bezwaar gezien.

MBC signaleerde een gigantische honger naar meer. Dus lanceerden ze MBC3, het seriekanaal. De gevolgen zijn niet te overzien geweest. Buffy the Vampireslayer is nu ook een bekendheid in Iran. De joodse Seinfeld is zeer geliefd en iedereen wil in New York wonen, net als in Friends.

Maar dé grote hit is Oprah. Hele volksstammen hangen aan de lippen van de Amerikaanse übervriendin.

Traditioneel moeten de Iraanse shi’ieten een religieuze ‘bron van nabootsing’ kiezen, een groot-ayatollah wiens leefregels ze volgen. Oprah zou hoge gooien in Iran. Haar adviezen over opvoeding, geld en relaties worden zeer serieus genomen. Laatst hoorde ik twee vrouwen serieus discussiëren over ‘Oprah and Gayle’s grand adventure’ (een reis door de VS). „Op oprah.com staat er meer over!”, zei er eentje enthousiast. Kan dan niets Oprahs verovering van Iran stoppen?

Het middel is bijna erger dan de kwaal: concurrent Dr. Phil wordt nu ook uitgezonden.

Lees meer over het leven in Iran op onzemaninteheran.com

    • Thomas Erdbrink