Opdam kopt AZ ronde verder

Gisteren ontving AZ het Turkse Fenerbahçe voor de UEFA Cup.

De ploeg uit Alkmaar speelt in de achtste finales tegen Newcastle United.

AZ viert de plaatsing voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi. Derde van rechts ‘matchwinner’ Barry Opdam. Foto Bas Czerwinski 22-02-2007, ALKMAAR. AZ - FENERBAHCE. SPELERS AZ VIEREN HET BEREIKEN VAN DE VOLGENDE RONDE NA HET 2-2 GELIJKSPEL. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De opluchting was groot in het stadion van AZ. De ploeg uit Alkmaar kwalificeerde zich ten koste van het Turkse Fenerbahçe voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi, mede dankzij het derde doelpunt van het duel in Istanbul, dat in 3-3 eindigde. Dankzij een rake kopbal vlak voor tijd van Barry Opdam had AZ gisteravond genoeg aan een 2-2 gelijkspel.

AZ, dat in de volgende ronde het Engelse Newcastle United ontmoet, kwalificeerde zich ondanks een zeer slechte eerste helft. Trainer Louis van Gaal wekte vanaf de aftrap verbazing met een ongebruikelijk spelsysteem waarvoor hij vier aanvallers inzette. Er was geen plaats voor de architect op het middenveld, Maarten Martens.

Het gebrek aan creativiteit zorgde voor veel balverlies, waardoor de Turken met razendsnelle tegenaanvallen gevaarlijk konden worden. „Mijn tactiek was niet anders dan in de uitwedstrijd”, verdedigde Van Gaal zich. „Alleen stelde Fenerbahçe zich er nu beter op in. Spelers als Koevermans, Boukhari en Arveladze leden bovendien te veel balverlies.”

Door matig verdedigen kon Fenerbahçe op een 2-0 voorsprong komen. Na balverlies van spits Shota Arveladze op het middenveld bracht Tümer Metin al in de twintigste minuut de ploeg van de Braziliaanse trainer Zico op voorsprong. Hij kon ongehinderd de hoek uitzoeken van het doel van keeper Boy Waterman. Ook Alex de Souza kon gemakkelijk oprukken naar het doel van AZ en uithalen. De ploeg uit Alkmaar bleef slordig in de opbouw, terwijl Fenerbahçe stug verdedigde met twee controleurs in het centrum.

Pas in de tweede helft verscheen AZ in een vertrouwde samenstelling. Van Gaal: „Ik heb gewacht met de omzettingen tot de tweede helft om de trainer van onze tegenstander in de rust niet de kans te geven zijn ploeg aan te passen.” Nourdin Boukhari, die erg ongelukkig was geweest in zijn acties, had plaats gemaakt voor Martens. En op de rechterflank verscheen Jenner voor de geblesseerde verdedigende middenvelder Rogier Molhoek.

Onmiddellijk ontwikkelde AZ meer aanvalskracht. Vooral vanaf de flanken kwam meer gevaar. De koploper in de Turkse competitie had het moeilijk. Martens bracht AZ terug in de race. En in de slotfase bezweek Fenerbahçe onder de druk toen Opdam uit een vrije trap de gelijkmaker op het scorebord bracht. Een domper voor Fenerbahçe in het jaar dat de club zijn eeuwfeest viert. Op de tribunes van het nieuwe stadion was het Turkse contingent dan ook muisstil, terwijl de aanhang van AZ in euforie uitbarstte.

Het bereiken van de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi past in de fors opgeschroefde ambities van de nummer drie uit de eredivisie. In interviews die technisch directeur Marcel Brands geeft, laat hij regelmatig iets los over het beleidsplan 2007-2010. Hierin wordt structurele deelname aan de lucratieve Champions League als een ultiem doel geschetst. Tevens wil AZ in het vervolg elk jaar met clubs als PSV en Ajax wedijveren om de landstitel.

Het is duidelijk dat hiervoor nieuwe investeringen noodzakelijk zijn. In het aan- en verkoopbeleid was tot op heden de voorkeur van voorzitter en eigenaar Dirk Scheringa terug te vinden. Na verschillende negatieve ervaringen met buitenlandse spelers had hij het liefst talenten van eigen bodem in dienst. Of in elk geval Nederlandstalige voetballers. Maar als AZ hogerop wil, zal het ook – naar het voorbeeld van PSV – versterkingen over de grens moeten zoeken, zo beseft het management van de club. De scouts van AZ hebben hun blikveld verruimd tot Brazilië.

Brands kondigt voor komende zomer opzienbarende transfers aan. Voor de spitspositie zoekt AZ een jonge opvolger voor Arveladze, die gisteren 34 jaar werd. Brands ontkent niet dat de club interesse heeft in Ajacied Klaas Jan Huntelaar. En dat is toch weer een Nederlandse speler.

De ontwikkeling die AZ dit seizoen doormaakt gaat onder de gedreven trainer Van Gaal sneller dan verwacht. Niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau. Na het vertrek van een groot aantal dragende spelers afgelopen zomer, moest Van Gaal in feite weer opnieuw beginnen. Maar dat is de misschien wel beste opbouwtrainer van de wereld wel toevertrouwd.

Van Gaal wil volgend seizoen met AZ prijzen winnen en dan als bondscoach naar het WK van 2010. Vertrekt hij, dan zal AZ opnieuw naar een toptrainer moeten zoeken om het huidige niveau verder uit te bouwen of te continueren.

    • Erik Oudshoorn