Ola Mafaalani gaat naar het Noord Nederlands Toneel

Amsterdam, 23 febr. Regisseuse Ola Mafaalani volgt begin 2009 Koos Terpstra op als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Mafaalani is nu reeds gevraagd, zodat zij alvast haar plannen voor de vierjarige cultuurnotaperiode 2009-2012 kan opstellen. Onder Terpstra heeft het NNT zich ontwikkeld tot eigenzinnige, jonge club met een geëngageerde Brechtiaanse signatuur. Mafaalani (1968), geboren in Syrië en opgegroeid in Duitsland, maakte spraakmakende bewerkingen van klassiekers als Ajax van Sofokles en Othello en Macbeth van Shakespeare. De laatste jaren maakte zij gastregies voor Toneelgroep Amsterdam, als De koopman van Venetië, De hemel boven Berlijn, en Romeo en Julia, waarin de cast grotendeels uit tangodansers bestond. Mafaalani heeft een rauwe, ongepolijste, emotionele manier van theatermaken, met intensief gebruik van muziek, performance en beeldende kunst, die voor Nederland tamelijk uniek is. Zij geldt als een van de grote regisseurs van haar generatie.