nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Vaderdag. „Wij vieren vandaag de Dag van de Verdedigers van het Vaderland”,.schrijft Coen van Zwol op zijn weblog Moskou. „Vroeger heette dat de Dag van het Rode Leger, nu is het vooral Mannendag. Voor mij betekent dat ontbijt op bed, een kroon van goudpapier en vlijtig op school gemaakte kaartjes waarop Famke en Misja niet alleen mij, maar ook mijn vader en mijn opa die sneuvelde voor de muren van Stalingrad een puike ‘dag van de Verdedigers van het Vaderland’ wensen. Vandaag mogen mannen alles doen wat ze willen zonder dat de vrouwen mopperen. Dus als ik nou een echte kerel was, zette ik het met mijn maten op een zuipen, vloeken en knokken. Maar ik heb last van een doorgebogen rug en vier het minder intensief dan vorig jaar. Toch een mooie traditie. In Nederland hebben we alleen die morsdode Vaderdag.” www.nrc.nl/moskou

Register. Ewoud Sanders belicht op zijn weblog Woordhoek het fenomeen register. „Met een vriend praat je anders dan met iemand die je niet kent. Met een collega anders dan met je baas. Met een kind anders dan met een volwassene en met een dom iemand anders dan met een slimmerd. Taalkundigen spreken in dit verband van een register. Op het moment dat je je aanpast aan de ander, kies je doorgaans voor een ander taalregister. Er kan daarbij van alles gebeuren: je kunt duidelijker of langzamer gaan praten, formeler of informeler, kortere of langere zinnen maken, ja, zelfs de toonhoogte kan worden aangepast. Zo praten veel mensen hoger tegen baby’s en peuters dan tegen grotere kinderen.”

www.nrc.nl/woordhoek

Vaderdag. „Wij vieren vandaag de Dag van de Verdedigers van het Vaderland”,.schrijft Coen van Zwol op zijn weblog Moskou. „Vroeger heette dat de Dag van het Rode Leger, nu is het vooral Mannendag. Voor mij betekent dat ontbijt op bed, een kroon van goudpapier en vlijtig op school gemaakte kaartjes waarop Famke en Misja niet alleen mij, maar ook mijn vader en mijn opa die sneuvelde voor de muren van Stalingrad een puike ‘dag van de Verdedigers van het Vaderland’ wensen. Vandaag mogen mannen alles doen wat ze willen zonder dat de vrouwen mopperen. Dus als ik nou een echte kerel was, zette ik het met mijn maten op een zuipen, vloeken en knokken. Maar ik heb last van een doorgebogen rug en vier het minder intensief dan vorig jaar. Toch een mooie traditie. In Nederland hebben we alleen die morsdode Vaderdag.”

www.nrc.nl/moskou