Neushoorn-reageerbuisbaby

In Boedapest is vorige maand een extra bijzonder neushoorntje geboren: een reageerbuis-neushoornbaby.

De jonge neushoorn die onlangs is geboren in Boedapest foto Reuters Budapest zoo's 27 years old, 2,500 kg, southern white rhinoceros (Ceratotherium simum) Lulu sniffs at her new born calf in Budapest, Hungary, Tuesday, late evening, Jan. 23, 2007. Due to the brother-sister relationship of the zoo's rhinos, there was no chance for natural breeding. Veterinarians of the Budapest Zoo in co-operation with their colleagues from Germany and Austria used an artificial insemination. This was the first birth of rhino with artificial insemination. (AP Photo/Bela Szandelszky, Pool) Associated Press

Twee neushoorns in de dierentuin van Boedapest zijn wel gek op elkaar, maar wilden niet paren. Ze voelen zich meer broer en zus. Daarom werd een eicel van de moeder weggehaald, en in een laboratorium bevrucht met zaad van de vader – en weer in de moeder teruggebracht. Zestien maanden en vijftien dagen later was ze er: de dochter van Lulu en Easyboy. Gezond, dat wel, maar ze moet door mensen met de fles worden grootgebracht. Haar moeder vindt haar reageerbuisbaby maar niks. Dit is (on)natuurlijk raar gedoe met neushoorns, maar toch ook een belangrijk succes.

Lulu en haar vriend zijn zuidelijke witte of breedlipneushoorns uit Afrika. Met die soort gaat het wel goed. Maar er zijn ook nog noordelijke witte neushoorns. Die zijn bijna uitgestorven door stroperij, maar er zitten er nog vijf in dierentuinen. Met de reageerbuis kunnen mensen nu zorgen dat er nieuwe neushoorns worden geboren.

Ondertussen maakt de nieuwe neushoorn het goed. Die moet nog veel eten. Bij de geboorte woog ze bijna zestig kilo, over een jaar moet dat zeshonderd kilo zijn. Op de videobeelden was ze wel een beetje zielig, met zo’n moeder die niets van haar bijzondere kind wilde weten. Die keek naar haar zoals Dombo, het vliegende olifantje, bekeken werd door zijn bozige tantes. Ze was in verwarring en rende dreigend op haar jong af. Dat vluchtte dan niet, maar kwam dan juist heel lief naar haar toe.

Deze week was er trouwens ook een vliegende neushoorn. Dat was de Sumatraanse neushoorn Andalas. Dat jonge mannetje is van de Verenigde Staten naar Indonesië gevlogen om zijn soort van de ondergang te redden. Want daar zitten een paar vrouwtjes van die nu heel zeldzame soort in gevangenschap die nu misschien bevrucht gaan worden. Dat is raar. Waar neushoorns gewoon in het wild zouden kunnen leven, maken we dat heel moeilijk. Maar dan gaan we wel weer met reageerbuizen en vliegtuigen aan de slag, om ze te helpen. Vreemde dieren, mensen.

    • Frans van der Helm