Negatieve energie wordt de deur uit gewapperd

Een klankmassage laat je zo veel energie en ruimte voelen dat je gaat zweven.

Eigenlijk hoef je er alleen maar voor te gaan liggen en je te ontspannen.

Klankenmassage in CNGO. Tilburg, 28-01-07 © Foto Merlin Daleman therapie gezondheidszorg Daleman, Merlin

In contact komen met je innerlijke ik, je vrij voelen in je eigen lijf en na een paar uur weer voldoende energie hebben om een maand vooruit te kunnen. Wie wil dat nou niet? Het wordt nog mooier: je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen. „Ga lekker liggen, ontspan en ga mee op reis”, legt soundhealer Coen Tuerlings (41) uit. Hij maakt zich klaar voor de klankmassage van vandaag. „Het is vooral een lekkere manier om te ontspannen. Je kunt naar de sauna gaan, of hiervoor kiezen.” 

Langzaamaan druppelen de 25 deelnemers binnen die deze ochtend kozen voor een klankmassage. Nadat de schoenen zijn uitgegaan en de sloffen zijn aangetrokken, zoekt iedereen een plekje in de U-vormige cirkel van matrassen. Belangrijk is dat iedereen zijn eigen matrasje kiest. „Onbewust kies je altijd een plaats die gunstig is voor je innerlijke energie”, weet Tuerlings. Vrienden en familieleden delen kennelijk graag hun energie: iedereen zoekt een plekje naast een bekende.

Als alle deelnemers hun ‘bedjes’ opgemaakt hebben, gaan ze met hun hoofd naar het midden van de zaal liggen. Belangrijk, volgens Tuerlings, omdat daar het altaar met de helende kristallen staat. Dan begint de massage. Tuerlings stuurt eerst alle overbodige en negatieve energie weg. Met een kom dampende salie en een grote veer gaat hij de deelnemers een voor een af. Al wapperend jaagt hij alle energie die de komende twee uur niet nodig is de deur uit. „Voordat we beginnen met de klankmassage moet iedereen goed in zijn eigen energie zitten.”

Als alle negatieve energie de deur uit is, kan de klankmassage écht beginnen. Hoewel Tuerlings en begeleider Fred Brouwer inspelen op de energie van de deelnemers, zit er een duidelijke opbouw in de massage. „We beginnen met aardse tonen, omdat we ook vertrekken vanaf aarde”, legt Tuerlings uit. Sjamanendrums (een soort trommels) en een didgeridoo zorgen voor de nodige klanken. „Daarna maken we gebruik van klankschalen, de sitar en de sandawa (een soort liggende harp, red.), die ijlere klanken produceren. Deelnemers treden buiten zichzelf en dijen als het ware uit. Ze staan open voor extra, nieuwe energie en wisselen energie uit.” Om iedereen weer terug op aarde te krijgen, wordt de massage ook weer afgesloten met aardse klanken. „Als we dat niet doen, blijf je zweven. Dan kun je het aardse leven niet aan, omdat je in een heel andere energiestroom verblijft.”

Maar hoe voelt het eigenlijk om in hogere sferen te verkeren en energie uit te wisselen? „Het is een soort dagdroom gevoel. Je bent er wel, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zweef je een beetje, dat komt doordat je de ruimte voelt.” Niet iedereen vindt elke klank even prettig, blijkt uit de evaluatie, die onder het genot van een kopje kruidenthee na de massage volgt. Maar ook klanken die weerstand oproepen, zijn volgens de soundhealer goed, want ze doen iets met je energie. „Ook die klanken masseren je energiesysteem.” 

Tuerlings verzorgt de klankmassages sinds begin 2005. Een jaar daarvoor richtte hij met enkele collega’s het bedrijf Helende Klanken op, dat naast de klankmassage ook klankhelingen, workshops en consulten aanbiedt. Tuerlings vond zijn roeping zo’n twaalf jaar geleden, tijdens een mannentraining. Tijdens zo’n training komen mannen weer in hun kracht en leren ze hun passie (weer) kennen. „Ik kwam er achter dat ik een gave heb: ik voel gevoelens van anderen goed aan. En ik ben goed met klanken. Ook al kan ik een instrument niet bespelen, ik kan er wel klanken uithalen. Te veel mensen hebben geen notie van wat klanken met je kunnen doen. Ik zie het als mijn taak om die mensen bewust te maken van de ruimte en energie die ze in zich hebben. Als iedereen daarvan gebruik zou maken, zouden we in een fantastische wereld leven.” 

De klankmassages vinden elke maand plaats in het Centrum voor Natuurlijke GezondheidsOntwikkeling in Tilburg. Zondag is de volgende massage. Kosten: 17,50 euro, inschrijven via www.helendeklanken.nl

    • Leoni van de Schraaf