Nederland innovatief boven gemiddelde maar niet in top

BRUSSEL. Nederland doet het op het gebied van innovatie beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Maar Nederland legt het wel duidelijk af tegen de Europese en wereldwijde top in innovatie: Zweden, Zwitserland, Finland, Denemarken, Duitsland en Japan. Dat blijkt uit het jaarlijkse `innovatie scorebord` van de Europese Unie. De achterstand van Europa op de Verenigde Staten is de afgelopen vier jaar telkens een beetje afgenomen.Nederland doet het goed op het gebied van de verspreiding van breedbandinternet (22 procent tegen gemiddeld 10,6 procent in de EU), uitgaven aan ICT (7,6 procent van het bruto binnenlands product tegen 6,4 procent gemiddeld in de EU) en de werkgelegenheid in de high tech sector. Ook komen er uit Nederland meer patentaanvragen dan gemiddeld.