Nat weekeinde

De soms lenteachtige momenten van de afgelopen dagen maken dit weekeinde plaats voor herfstachtige omstandigheden. Het regent regelmatig, er staat een stevige zuidwester en het kwik gaat geleidelijk iets omlaag.

De verandering heeft te maken met depressies die vanaf de oceaan dichterbij komen en luchten met wolken en regen sturen.

In Nederland gaat dit gepaard met een lichte daling van temperatuur. Ten noordoosten van ons, in Denemarken, betekent de instroom van de lucht juist een stijging. In het noorden van dat land was het de afgelopen dagen namelijk diep winter met vorst, veel wind en tientallen centimeters sneeuw.

Zondag is de kou daar echter verdreven. Bij ons is ook nu al geen enkele sprake van winterse omstandigheden: vanavond en vannacht wordt het niet kouder dan 7 tot 8 graden. Daarbij valt een enkele lichte regenbui, maar veel stelt het niet voor.

Regen van betekenis is echter in aantocht vanaf boven Frankrijk. Later vannacht trekt het regengebied Zeeland binnen en morgenochtend breidt het zich geleidelijk over de rest van het land uit. Daarbij staat er een stevige zuidwestenwind: matig tot aan zee krachtig, kracht 4 tot 6.

Morgenmiddag valt de regen vooral in de vorm van buien en zijn er ook droge perioden. Vooral in Zeeland breekt de zon soms ook door. Het is iets minder zacht dan vandaag met uiteindelijk 9 graden in het noorden tot 12 graden in Limburg.

Zondag vallen wederom regenbuien bij maximaal een graad of 9. Begin volgende week blijft het wisselvallig en zacht.