Minister van Cultuur

De nieuwe minister van Cultuur, Ronald Plasterk (Cultureel Supplement, 16 febr.) is atheïst, hij houdt van schrijvers als Nescio, Elsschot, Karel van het Reve en Hermans. Hij is een liefhebber van Voskuils Het Bureau, maar vindt de boeken van Mulisch `prut`, Zwagerman `tuttig doorzonproza` en Nooteboom pseudo-diep. Allemaal akkoord. Maar wat hij schrijft over de Friese taal in zijn boek Leven uit het lab is een wel hoogst merkwaardige gedachte van onze toekomstige minister van Cultuur. Plasterk vindt dat het Fries een gewoon dialect is net als het Haags, omdat hij het met enige moeite woord voor woord prima kan lezen. Dat zal wel, maar ik kan ook wel een gewone Friese zin schrijven die elke Fries kan lezen en begrijpen maar Plasterk niet - en wat een treurige argumentatie. Het is maar te hopen dat onze toekomstige cultuurminister eerst goed nadenkt voor hij iets schrijft of uitspreekt anders vrees ik voor hem een kort leven in dit kabinet.

    • Durk Koopmans Ermelo