Microsoft krijgt boete van jury in VS

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft moet rivaal Alcatel-Lucent een schadevergoeding betalen van 1,52 miljard dollar (1,15 miljard euro). Dit heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten gisteren bepaald.

De jury in New York oordeelde dat Microsoft patenten had geschonden van Alcatel-Lucent gerelateerd aan software die wordt gebruikt voor de mp3-speler. Het gaat specifiek om software waarmee muziek wordt omgezet naar de digitale mp3-bestanden op een computer.

Microsoft heeft gezegd dat het de patenten niet heeft geschonden en kondigde aan in hoger beroep te gaan. Volgens Microsoft komt de technologie die het gebruikt van het Duitse bedrijf Fraunhofer.

De 1,5 miljard dollar is veel minder dan de 4,5 miljard dollar die Alcatel-Lucent had gevraagd. In vergelijking tot de omvang van Microsoft is de boete niet heel erg hoog. Het concern uit de Redmond in het noordwesten van de VS genereert wekelijks een geldstroom van 1 miljard dollar.

Op de beurs van Wall Street verloor Microsoft gisteren 3 cent en Alcatel-Lucent won 10 cent.

De twee zijn in meerdere zaken verwikkeld. Zo is er ook een patentgeschil over de videotechnologie die Microsoft gebruikt voor de spelcomputer Xbox.

Microsoft ligt niet alleen in de VS onder vuur. Concurrenten van Microsoft, waaronder IBM en Nokia, klaagden eind januari bij de Europese Unie over wat zij als illegale praktijken zien. Dit keer richten zij zich ook op het nieuwe besturingssysteem Vista van Microsoft. De rivalen beschouwen Vista als de nieuwste poging van Microsoft om zijn monopolie uit te strekken tot internet. De groep, waartoe ook Sun Microsystems en Oracle behoren, vindt dat Microsoft met Vista doorgaat met de praktijken die de EU bijna drie jaar geleden illegaal noemde. In juli legde Brussel Microsoft een boete op van 280,5 miljoen euro wegens misbruik van de dominante marktpositie.