Meer Britten tegen de Talibaan

De Britse regering stuurt aanzienlijke versterkingen naar Afghanistan om het hoofd te kunnen bieden aan een nieuw offensief van de radicaal-islamitische Talibaan, dat komende lente wordt verwacht. Dagblad The Guardian meldt vanmorgen dat het om ruim 1.000 man extra gaat.

Het ministerie van Defensie wilde niet op de zaak ingaan. Minister Des Browne zal het Lagerhuis naar verwachting maandag bijzonderheden over de missie geven. De Britten, die in de zuidelijke provincie Helmand zijn gestationeerd, hebben nu zo’n 5.000 man in Afghanistan.

De Conservatieve defensiewoordvoerder Liam Fox zei tegenover de BBC dat het bericht, als het klopt, betekent dat de regering er niet in is geslaagd andere Europese landen te bewegen tot een grotere bijdrage in Afghanistan. „Te veel van onze Europese partners profiteren nu van de veiligheidsgarantie van de NAVO (in Afghanistan, red.), terwijl ze de kosten overlaten aan de Britse belastingbetalers en de Britse militairen.” De Britten hadden vooral gehoopt op een grotere bijdrage van Duitsland en Frankrijk.

Fox stelde ook dat de Britse militairen al overbelast zijn door de gelijktijdige verplichtingen in Afghanistan en Irak. Premier Tony Blair kondigde overigens woensdag in het Lagerhuis aan dat de Britten de komende maanden 1.600 van de resterende 7.100 man uit Zuid-Irak zullen terugtrekken en later dit jaar mogelijk meer.

Hoewel de Britten de toestand in Helmand de laatste weken meer onder controle lijken te hebben, verloren ze deze week opnieuw twee man, een door een landmijn, een door een verkeersongeluk. Het aantal gedode Britten in Afghanistan is nu 49. De toenmalige minister van Defensie sprak bij het vertrek van de troepen vorige zomer nog de hoop uit dat de militairen zouden kunnen terugkeren zonder ook maar één schot te hebben gelost. In werkelijkheid hebben de Britten alle zeilen moeten bijzetten om zich staande te houden tegenover de onverwacht sterke tegenstand van de Talibaan.