Lui toetsenbord voor Windows Vista

desktop7000.jpgWindows Vista is een besturingssysteem dat behalve voor de pc ook bedoeld is om televisie te kijken en video op te nemen. Dat rechtvaardigt de komst van een nieuw keyboard, vindt Microsoft, waarmee je Vista ook uit de luie stoel moet kunnen bedienen. Microsofts nieuwe Wireless Entertainment Keyboard heeft echter een typisch gebrek: er zit geen Windows-toets op. Althans, zo lijkt het. In werkelijkheid is die toets vervangen door een glimmende blauwe parel in het midden van het draadloze keyboard: net zo’n 3D-knots als tegenwoordig in het startmenu van Windows Vista zit. Handig is anders; voor sommige sneltoetsen (Windowstoets-D toont bijvoorbeeld in één keer je bureaublad) moet je hand nu in een spagaat vliegen.
Een iets kleinere parel aan de rechterkant dient om het Mediacenter (tv en andere multimedia) te activeren, maar dat werkt vanzelfsprekend alleen op een sjieke Vista-versie met ingebouwd Windows Mediacenter. Ook de Gadget-toets aan de linkerkant is Vista-gerelateerd; die roept de kleine applicaties op het bureaublad op.

De Wireless Keyboard is plat en draadloos en ontworpen om op je schoot te houden terwijl je achter de tv zit. Met een apart navigatievlak kun je desgewenst je muis vervangen. Een scrollknop was geen overbodige luxe geweest, maar dat werkt ook met de Page Up en Down knop. De afwezigheid van normale functietoetsen (vervangen door aanraakgevoelige toetsen) en een numeriek keyboard is een nadeel, maar prettig is dat het Microsoft-keyboard een hele lage actie heeft. Je hoeft amper kracht te zetten om een letter in beeld te laten verschijnen. Echt iets voor luie vingers. Door de ronde vorm hebben je handen een gunstiger ligging en zul je minder snel last van rsi krijgen, hoopt de fabrikant.
Het Wireless Keyboard 7000 werkt behalve met Vista ook met Windows XP. Zelfs voor Mac OS X zijn drivers beschikbaar. Voor 149 euro is het toetsenbord te koop als een desktopset in combinatie met een bluetooth muis van Microsoft (Wireless Laser Mouse 8000). Die heeft een oplaadbare batterij met een oplaadstation, het keyboard werkt op losse AA-batterijen.

  • [one minute webcam:] Microsofts nieuwe keyboard in 1 minuut

    • Marc Hijink