Lichtspektakel in Egyptische rotstempels

Lichtspektakel in Egyptische rotstempels Aswan. Toeristen vergapen zich aan de godenbeelden in de rotstempels van Abu Simbel. Twee keer per jaar, op 22 februari en op 22 oktober, verlichten de eerste stralen van de ochtendzon het 64 meter diep gelegen heiligdom. De twee tempels werden tussen 1290 en 1224 voor Christus gebouwd in opdracht van de Egyptische farao Ramses II. De data zijn niet willekeurig: 22 februari markeert Ramses’ kroning, 22 oktober zijn verjaardag. De tempels staan niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Door de bouw van de Aswandam dreigde het monument in het Nassermeer te verdwijnen. Om dat te voorkomen werden de tempels tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd en 180 meter verder landinwaarts op hogere grond weer opgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te behouden, werd aan de achterkant een betonnen koepel geplaatst. De rotstempels trekken dagelijks duizenden toeristen. In verband met gevaar voor aanslagen reizen die vaak in een konvooi vanaf Aswan, de dichtstbijzijnde stad. Ook is het mogelijk per vliegtuig naar de tempels te reizen. Het enorme bouwwerk heeft een eigen luchthaven. Foto Reuters/Goran Tomasevic Crowds pack into the temple of Abu Simbel February 22, 2007, to watch the dawn light up the temple's inner sanctum, marking the anniversary of Ramses' coronation. The temple is angled so that the inner sanctum lights up twice a year: one on the anniversary of his rise to the throne and once on his birthday. REUTERS/Goran Tomasevic (EGYPT) nieuwsgierigheid REUTERS

Toeristen vergapen zich aan de godenbeelden in de rotstempels van Abu Simbel. Twee keer per jaar, op 22 februari en op 22 oktober, verlichten de eerste stralen van de ochtendzon het 64 meter diep gelegen heiligdom. De twee tempels werden tussen 1290 en 1224 voor Christus gebouwd in opdracht van de Egyptische farao Ramses II. De data zijn niet willekeurig: 22 februari markeert Ramses’ kroning, 22 oktober zijn verjaardag.

De tempels staan niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Door de bouw van de Aswandam dreigde het monument in het Nassermeer te verdwijnen. Om dat te voorkomen werden de tempels tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd en 180 meter verder landinwaarts op hogere grond weer opgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te behouden, werd aan de achterkant een betonnen koepel geplaatst.

De rotstempels trekken dagelijks duizenden toeristen. In verband met gevaar voor aanslagen reizen die vaak in een konvooi vanaf Aswan, de dichtstbijzijnde stad. Ook is het mogelijk per vliegtuig naar de tempels te reizen. Het enorme bouwwerk heeft een eigen luchthaven.