Investeerder Permira: openheid

Het grootste Britse opkopersfonds, Permira, wil meer openheid geven over zijn investeringen en over de identiteit van zijn eigen financiers. Dat belooft directeur Buffini in een gesprek met de Financial Times.

In Engeland komen de traditioneel publiciteitsschuwe opkopersfondsen, zogeheten private-equityfinanciers, onder groeiende druk van linkse politici en vakbonden om meer verantwoording aan het publiek te geven over hun werkzaamheden. Secretaris-generaal Brendon Barber van vakbondsfederatie TUC waarschuwde vorige week de pensioenfondsen en daarin actieve vakbondsvertegenwoordigers dat zij twee keer moeten nadenken voordat zij geld gaan investeren in private equity.

Afgelopen week paradeerde een Britse vakbond met een kameel voor Buffini’s huis met de bijbeltekst dat een kameel gemakkelijker door het oog van een naald gaat dan een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat.

De roep om meer openheid is de afgelopen weken rap luider geworden nu private-equityfinanciers, waaronder Permira, praten met Sainsbury, de op twee na grootste supermarkt, over een miljardenovername. Ook berichten over banenverlies bij bedrijven met private-equityaandeelhouders en de hoge bonussen zorgen voor opwinding.

Permira is onder meer een van de financiers die in 2004 in Nederland detailhandelsketen Vendex KBB (inmiddels omgedoopt in Maxeda) opkochten. Verder heeft Permira een belang in de tv-zender SBS.

Buffini verdedigt in het gesprek met de krant de activiteiten van private-equityfinanciers die banen scheppen en de economische productiviteit verhogen. Hij suggereert dat Permira de namen gaat noemen van zijn eigen financiers, zoals pensioenfondsen. Dat zou een breuk met de huidige praktijk betekenen. Nederlandse pensioenfondsen, die volgens de laatste indicaties van De Nederlandsche Bank zo’n 13 miljard euro in private equity hebben gestoken, zijn bijvoorbeeld mordicus tegen het noemen van namen van de private-equityfondsen waarin zij zelf geld hebben.

Buffini zegt dat 30 miljoen gepensioneerden via hun pensioenregelingen belang hebben bij Permira’s rendementen. Het fonds zal zeker geen openheid geven over de beloningspakketten van directieleden van de bedrijven waarin zij een belang hebben.