Internet Voorkeur

Oscartorrents

Alternatieve Oscars. Het Zweedse downloadnetwerk The Pirate Bay heeft een Oscarsite geopend waar genomineerde films gedownload kunnen worden. Bezoekers van OscarTorrents, zoals de site heet, kunnen net als bij de echte Oscars stemmen op de beste films, acteurs, scenario’s, muziek, make-up, enzovoorts. Volgens Pirate Bay is OscarTorrents de Oscarverkiezing zoals die moet zijn: „Waarom zou je het stemmen beperken tot een paar omgekochte juryleden terwijl de hele wereld zijn stem kan laten gelden?” Torrent is afgeleid van de term BitTorrent, waaronder een bepaalde manier van peer-to-peer uitwisselen wordt verstaan. The Pirate Bay is de grootste torrent-site ter wereld. De juridische status van The Pirate Bay is omstreden. De sitebeheerders dragen geen auteursrechten af over de films waarnaar ze linken, maar verdienen wel geld met advertenties. In De autoriteiten van Zweden, het thuisland van de oprichters van de site, hebben het downloadnetwerk een keer offline gehaald. Daarna draaide de site tijdelijk in Nederland. In ons land is het downloaden en consumeren van muziek en films voor eigen gebruik legaal. Wat niet mag, is auteursrechtelijk beschermde werken aanbieden aan derden via programma’s als LimeWire en BitTorrent.

Zie verder:www.oscartorrents.com