in de marge

Onderweg kantoortje spelen met de Advantage X7500 van HTC.

Tijdens de 3GSM-beurs, die vorige week in Barcelona werd gehouden, regent het altijd nieuwe mobieltjes. En hoewel de Apple iPhone zelf in geen velden of wegen te bekennen was, lanceren andere fabrikanten in sneltreinvaart iPhone-lookalikes (zoals de LG Prada) en alternatieve smartphones: relatief grote telefoons waarmee je onderweg kantoortje kunt spelen, maar ook muziek en video kunt afspelen.

Samsung kondigde de F700 aan, een smartphone met een uitschuifbaar toetsenbord en een touchscreen scherm. Het toestel vertoont sterke gelijkenis met de populaire TyTn-serie van het merk HTC : een pda (personal digital assistant) waarmee je kunt bellen, volwaardig internetten en op een luxe scherm van multimedia genieten. Maar HTC gaat nog een stapje verder met de HTC Advantage X7500: eigenlijk een mini-notebook met telefoonfunctionaliteit. De X7500 heeft een compleet toetsenbord dat onder het scherm vandaan klapt en is ook als navigatiesysteem inzetbaar dankzij de ingebouwde gps-module. Het nadeel: zo’n opvouwbaar kantoor met 5 inch scherm en 8 GB schijf krijg je niet meer in je binnenzak gepropt.De moeder aller smartphones, de Nokia Communicator, is nog net wel maatje binnenzak. Sinds het eerste model uit 1996 is de basisvorm niet veranderd: ook de gloednieuwe E90 ziet eruit als een opengeklapt broodje telefoon. Het toestel heeft nu HSDPA-ontvangst (snel mobiel internet), twee kleurenschermen en een GPS-module om mee te navigeren. Nokia gaat overigens zijn complete smartphone-lijn van navigatiesoftware en gps voorzien.

Het hoeft niet allemaal groot te zijn. SonyEriccson trok in Barcelona de aandacht met de W880, een platte, zilverkleurige walkmantelefoon. „One sweet candybar”, aldus een 3GSM-bezoeker op zijn blog.

Marc Hijink

Meer over mobieltjes en gadgets op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink