Het hangt in de lucht

Het is de kleinste helikopter ter wereld, maar ook de simpelste. Hij vliegt zo uit de doos omhoog en een kind van drie kan hem sturen. Daar haalt een zelf gebouwde modelvliegtuigvlieger die moeilijkheden heeft als hobby, zijn neus voor op. Zou je denken, maar dat is niet zo. Er is een ware run op de Picooz. Een helikoptertje van piepschuim dat nog geen 10 gram weegt en kan landen op je hand. In de laatste maanden van het vorig jaar werden er mondjesmaat al wat geleverd en meteen zag je de gekte op internet. Modelvliegvliegers lyrisch. In de Verenigde Staten was hij er een paar maanden eerder en ontstond onder afstandbestuurders een hysterische correspondentie. Hij was om de haverklap tijdelijk uitverkocht. Als ergens een partijtje werd gesignaleerd, werd dat op internet gemeld en was het verzendhuis meteen weer door het voorraadje heen.

De eerste pioniers in Nederland, waar hij pas nu ‘officieel’ te koop is, wisselen al sinds Kerstmis op verschillende weblogs ervaringen uit en geven elkaar aanwijzing. Zoals deze tip: ‘Een spijkertje in de neus.’

Het bijzonderste aan een helikopter is dat hij stil kan hangen. Niet het vliegen met een helikopter is de ware sensatie, maar op je plek blijven, boven. In de modelbouwerij zijn al heel wat helikopters geproduceerd, dure, hels moeilijk te besturen en stil laten hangen lukte alleen de hoogst begaafde afstandstuurders.

De Picooz steekt er de draak mee. Als het microbatterijtje is opgeladen en op de zender de hendel voor opstijgen wordt beroerd gaat hij recht omhoog en het eerste wat hij doet, het eerste wat de bestuurder ermee kan is: stil hangen! Vliegen met de Picooz is moeilijker dan stil hangen. Daartoe het spijkertje. Als dat in de piepschuimen neus geprikt wordt hangt de muskleine heli een fractie voorover en gaat hij vanzelf vooruit. Door het toerental van de staartrotor te wijzigen kan naar links of rechts worden gestuurd. Pret in de huiskamer, op school en kantoor voor 35 euro.

Even doorsparen kan ook. Het moet niet gekker worden, maar dat wordt het wel, voor 50 euro.

Geen rotor, maar echte vleugels en dan toch stil hangen? Kan niet. Ja, kon niet, maar kan wel. Over twee weken. Dan heeft Nederland de Europese primeur. Dan komt bij de importeur in Wageningen de eerste zending afstand bestuurde libelles binnen. Een FlyTech Dragonfly heeft een piepschuimen lijfje, vleugels van dun folie en in het eind van de staart een verticaal draaiend rotortje, het is nog net geen echte libel, een echte heeft dat propellertje achter niet nodig.

Tik ‘FlyTech Dragonfly’ in op de zoekmachine op de computer en zie de filmpjes op het internet. Er zijn drie verschillende filmpjes die op een tiental websites worden vertoond.

Ze zullen de grootste pessimist overtuigen, het werkt. De libel met vleugelspanwijdte van 40 centimeter klapwiekt door een kantoor, in een lege hal, en op een handelsbeurs. Niet bepaald sierlijk, maar dat ligt waarschijnlijk aan de bestuurder. Het vraagt oefening. Maar een meestervlieger kan hem, belooft de fabrikant die WoWee wil heten, stil in de lucht laten hangen. Nog net niet te koop, maar al wel te bestellen: www.robosapien.nl. Dat is de importeur zelf.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk