Hardere sancties dreigen voor Iran

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zullen maandag in Londen bijeenkomen om te praten over verscherping van de sancties tegen Iran. Dat heeft Washington gisteren bekendgemaakt na de bevestiging van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), gisteren dat Iran opnieuw de eis van de Veiligheidsraad heeft genegeerd om de verrijking van uranium op te schorten. Daarvan hadden de Iraanse leiders overigens geen geheim gemaakt.

Na een eerder ultimatum aanvaardde de Veiligheidsraad eind december na zware onderlinge onderhandelingen – zwakke – sancties tegen het Iraanse nucleaire programma. Hij gaf Iran toen twee maanden de tijd om alsnog zijn verrijkingsprogramma te bevriezen, alvorens zwaardere sancties aan de orde zouden komen. Met name de VS en Israël vrezen dat de verrijking van uranium onderdeel is van een geheim kernwapenprogramma. Iran ontkent dit.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor politieke zaken, Nicholas Burns, zei gisteren te hopen dat de VS en de andere permanente leden van de raad, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China, en Duitsland snel een resolutie kunnen opstellen om Iran verder onder druk te zetten. Hij zei dat het nog te vroeg was om aan te geven welke nieuwe sancties zouden kunnen worden aangenomen.

Rusland, dat met China in de onderhandelingen over de twee vorige resoluties krachtig verzet bood tegen Amerikaanse druk zo hard mogelijke sancties overeen te komen, meldde gisteren direct al te twijfelen aan het nut van nieuwe sancties. De Russische VN-am bassadeur, Vitali Tsjoerkin, zei dat de internationale gemeenschap het doel niet uit het oog moet verliezen: „Het doel is niet om een resolutie te hebben of sancties op te leggen. Het doel is een politieke oplossing van dit probleem te bereiken.”

In Teheran bezwoeren verscheidene hoge functionarissen dat Iran nooit de verrijking van uranium zal bevriezen. Dat zou in strijd zijn met „onze rechten, het nucleaire Non-proliferatie verdrag en internationale regels”, zei gisteren het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Mohammed Saeedi. President Ahmadinejad zei vanochtend dat „de vijand” zal wijken „als we verzet bieden”. (Reuters, AP)