Halve rolschaats voor het volle plezier

Soms kan minder meer zijn, zoals bij de nieuwe rolschaats die maar een halve rolschaats is. Handig voor wie glijdend de aandacht wil trekken van leeftijdsgenoten.

Voeten achter elkaar zetten en glijden, net als op ijs na een aanloop. pliws heelskates

Je schrijft pliws (playing in wheels) maar je zegt ploez. Pliws (of heelskates) lijken op ouderwetse rolschaatsen, maar daar dan alleen de achterste helft van. Een pliw is voorzien van twee soepele skatewieltjes. Een pliw plak je in een oogwenk onder de hak van je schoen. Nog kan je gewoon doorlopen, zij het schoorvoetend op iets verhoogde hakken. De lol is – zodra je een leeg vlak voor je ziet – je voeten waterpas en achter elkaar te zetten en op de wieltjes verder te glijden, net als glijden op ijs na een flinke aanloop. Wanneer een obstakel nadert, zet je de glijdende voorwaartse beweging eenvoudig terug om in lopen, door het gewicht naar de bal van je voet te verplaatsen.

Voorwaarden voor lekker pliwen zijn een gladde, vlakke vloer en enige handigheid. Pliwen op speelpleintjes en stoepen gaat redelijk. Beter zijn stationshallen en shopping malls. Pliwen kan je als je jong en soepel genoeg bent al na een kwartiertje oefenen. Angst te vallen helpt daarbij niet, reden dat pliws vooral geschikt zijn voor de jeugd. Hoewel je met pliws ook kan slalommen en halfpipen, passen ze niet in de categorie sport, omdat snelheid ontwikkelen nauwelijks mogelijk is. Pliws zijn vooral leuk voor kinderen en pubers die elkaar graag glijdend tegenkomen. Pliws kunnen ook handig zijn voor hip winkelpersoneel, werknemers in grote ziekenhuizen of soepele reporters in Haagse wandelgangen.

Pliws passen op de schoenmaten 26 tot 45 en kunnen een gewicht tot 100 kilo dragen. De wieltjes hebben goede lagers (abec5), en optioneel een ingebouwde dynamo die vier ledlampjes van stroom voorziet, zodat de pliws ook in het donker flitsend zijn.

De pliw wint het laatste halfjaar hard aan populariteit onder de jeugd, op sommige scholen is de pliw zelfs hot. Oorspronkelijk komen de pliws uit Zuid-Korea en zijn ontworpen door ene meneer Geong-Ho. In Zuid-Korea glijdt de jeugd al vier jaar rond op pliws.

Pliws zijn niet ongevaarlijk. Net als bij skates, skeelers en skateboards zijn helm en pols-, knie- en elleboogbeschermers aan te raden. En voor de eerste keer: loop een paar stappen, zet je voeten waterpas en achter elkaar en rol als vanzelf weg. Pliws kosten 59,95 met en 49,95 euro zonder lichtjes. Hoedt u voor namaak-pliws.

www.pliws.nl

    • Anthon Keuchenius