Fijn schijt aan de USA

tweemeneren.jpgHet lijkt net of die dunne en dikke man op de foto vriendelijk zwaaien. Maar dat is optisch bedrog. De blauwe president van Argentinië, Néstor Kirchner, en de rode van Venezuela, Hugo Chávez, zijn hier bezig een flinke middelvinger op te steken in de richting van hun Amerikaanse collega George Bush.

De Amerikaanse president gaat volgende maand een grote reis maken door Latijns Amerika. De bedoeling is de banden met de beschaafde landen - lees de landen die nog geen deel uitmaken van de Bolivariaanse As van het Kwaad van Chávez - aan te halen. Want de VS hebben genoeg van het aanhoudende getreiter van de duivelbezweerder uit Venezuela.

Ter voorbereiding bezoeken Amerikaanse topdiplomaten de regio. Deze maand waren Tom Shannon, verantwoordelijk voor Latijns Amerika in de regering Bush, en staatssecretaris voor buitenlandse zaken Nicholas Burns onder andere in Argentinië en Brazilië. De Amerikanen willen dat deze twee landen Hugo Chávez op het rechte pad houden.

Maar in Argentinië heeft dat niet geholpen. De links populistische Néstor Kirchner heeft deze week op bezoek in Venezuela gezegd dat het niet aan hem is om Chávez ,,in bedwang te houden.” Hij moet niets hebben van de Amerikaanse paternalistische bevoogding die er alleen maar op uit is tweedracht te zaaien onder de Latijns Amerikaanse broedervolken. Uit dank voor de Argentijnse solidariteit heeft Grote Olieboer Chávez aangeboden Argentijnse obligaties te kopen. En Venezuela geeft krediet aan een melkcoöperatie in Buenos Aires.

En zo heeft Bush in de achtertuin opnieuw een eigendoelpunt gemaakt. Volgende maand gaat hij onder andere op bezoek in Mexico, Guatemala, Uruguay, en Brazilië. Argentinië wordt overgeslagen.

kirchchavez_met_middelvingers.jpg

 

    • Marcel Haenen