Egypte veroordeelt voor eerste keer een blogger: vier jaar cel

Alexandrië. Een Egyptische blogger is gisteren in Alexandrië veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, drie jaar wegens belediging van de islam en opruiing en nog een jaar wegens belediging van president Hosni Mubarak in zijn weblog. Abdul Karim Nabil (22), een vroegere rechtenstudent aan de Al-Azharuniversiteit, is de eerste blogger die in Egypte is berecht wegens zijn dagboek op internet. Hij werd in november gearresteerd. De Egyptische autoriteiten pakten vorig jaar verscheidene bloggers op, van wie de meesten contacten hadden met democratiseringsgroepen. Behalve Nabil werden ze allemaal na verloop van tijd weer vrijgelaten. Nabil was echter de enige die zich behalve over schendingen van de mensenrechten ook over met de islam verbonden onderwerpen had uitgesproken.