Dertig en dan nog steeds bij moeder

Nudge, nudge, wink wink. Het staat er niet in, maar wie het laatste analistenrapport van Merrill Lynch over ABN Amro leest, kan de knipogen van de Amerikaanse zakenbankiers bijna niet over het hoofd zien. „Wij denken niet dat er een Deutsche Börse-achtige vorm van aandeelhoudersactivisme op handen is bij ABN Amro”, schrijft de zakenbank in een analyse van 11 januari van dit jaar, om er vervolgens op te wijzen dat ontevreden beleggers wel vrij gemakkelijk resoluties in stemming kunnen brengen bij ABN Amro.

‘Deutsche Börse’ en ‘actie van ontevreden beleggers’ is synoniem met The Children’s Investment Fund (TCI). De strijd die het hedgefonds won van de top van de Duitse beurs kwam in de lente van 2005 als een mokerslag aan in de Duitse samenleving. Politici stortten zich opnieuw in het debat over Heuschreckenschwärme, de investeerders die als sprinkhanenplagen zouden neerstrijken, de boel kaalvreten en weer vertrekken.

ABN Amro zit nu in het vizier van TCI, exact zoals de jongens van Merrill Lynch voorspelden dat het niet zou gebeuren. De Britse speculant refereert in zijn brief aan ABN Amro waarin splitsing en/of verkoop wordt geëist toevallig nog aan het rapport van Merrill Lynch. Volgens TCI is het aandeel ABN Amro „beduidend meer dan 30 euro” waard en verwijst dan naar het rapport. Een beetje raar, want de zakenbank komt op een koers van 30 euro uit. Het ‘beduidend meer’ ontbreekt.

Er zijn maar weinig banken in de wereld die ABN Amro in haar huidige vorm kunnen kopen: Citigroup zou het kunnen, de Bank of America ook of bijvoorbeeld HSBC. Een vijandig bod is vrijwel uit den boze. Want bankieren is een handel in vertrouwen. En de investeringsmaatschappijen kunnen ABN Amro ook niet kopen, omdat hun spel van vele leningen niet mogelijk is bij een bank: dat staan de regels en toezichthouders niet toe.

De Nederlandse bank hoeft daardoor niet zo bedacht te zijn op onwelkome bieders. Maar ieder onderdeel dat de bank onder druk van beleggers zou verkopen, maakt de bank kleiner en daardoor kwetsbaarder voor gasten die niet uitgenodigd zijn.

Volgens Merrill Lynch bestaat er bij de top van ABN inmiddels een sense of urgency dat de prestaties moeten verbeteren, want de directie miste vorig jaar een bonus van 10,9 miljoen euro en zal de komende jaren nog een bonus van 12,5 miljoen euro mislopen als de koers achterblijft.

De kwetsbaarheid van ABN Amro wordt de komende maanden vooral bepaald door de beurskoers. Dertig wordt de komende maanden voor ABN Amro een heel belangrijk getal.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester