De klassieke zeeman en de roos zijn weer helemaal in

De hipste tattoo is de ook de ouderwetse: het zeemans anker maakt een come-back.

En voor wie zijn ‘tribal’ weg wil laten halen, zijn er nu tattoo-verwijdersalons.

Toen je vijf jaar geleden die tribal tattoo op je onderrug liet zetten, was je ervan overtuigd dat je daarmee voor de rest van je leven cool was. Maar nu is het al een paar keer gebeurd dat iemand in de kleedkamer van de sportschool een meewarige blik op je achterkant wierp. De waarheid is ontluisterend: die ooit zo hippe tribal is opeens hopeloos passé. En ook met die armband van prikkeldraad om je bovenarm kun je je niet meer vertonen.

Ooit sierden tatoeages alleen de bonkige lijven van zeelui, bootwerkers, mannen met motorfietsen of wat dies meer zij aan bajesklanten. Zij lieten een zeemeermin met blote borsten of een banier met ‘Moeder’ op hun bovenarm zetten om hun onconventionele levenshouding te beklemtonen – en niet omdat dat zo hip stond. Maar sinds de jaren negentig is dat rigoureus veranderd.

Toen werden tatoeages plotseling een grote rage. Het was opeens trendy en leuk om de naam van je geliefde in je lies te hebben staan of een Keltische knoop tussen je schouderbladen. Tegenwoordig wordt het aantal Nederlanders met een tatoeage geschat op tien procent. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Je bent nu dus eerder een meeloper dan een avantgardist als je een tattoo laat zetten.

De stormachtige ontwikkeling die de tattoo heeft doorgemaakt – van dubieuze liefhebberij van randfiguren tot populaire modeaccessoire – heeft zo zijn schaduwzijden. Modeaccessoires zijn aan trends onderhevig en ook voor tatoeages geldt tegenwoordig: wat vandaag ‘in’ is, kan morgen absoluut niet meer. En daar zit je dan met je Keltische knoop.

De trend op dit moment is: back to basics. De klassieke zeemanstatoeage is het helemaal. Niks geen ingewikkelde Maori-symboliek, maar gewoon een hart met een zwaard, een zwaluwtje of een roos met bloed aan de doorns. De zogenaamde old school tatoeage is helemaal terug. Dat merkt ook de Amsterdamse tattoo-artist Claudia (ze opereert zonder achternaam). „Mensen willen weer eenvoudige dingen”, zegt ze. Zij krijgt veel klanten over de vloer die alleen een sterretje willen laten zetten, een Japans karakter of zeemanstatoeage.

Maar wat moeten we met onze tribal? Daar is nu ook een oplossing voor: tattooverwijdersalons doen steeds betere zaken. Zo ook Ton Loman, die twee jaar geleden een laserpraktijk voor tattooverwijdering opzette. „Ik krijg veel mensen binnen die hun tribal op de onderrug willen laten verwijderen”, vertelt hij. „Mijn grootste doelgroep zijn de gebroken hartjes. Mensen die de naam van hun geliefde op hun lichaam hebben laten tatoeëren en als de liefde over is, die tattoo kwijt willen. Vooral vrouwen gaan gebukt onder zo’n tattoo.”

Denk niet dat het een fluitje van een cent is zo’n naam te laten verwijderen. Loman gebruikt daarvoor lasertechniek, wat pijnlijk is en duur. Gemiddeld zijn er tien lasersessies nodig à 50 euro per keer. Niet alle tattoos zijn goed te verwijderen. Het hangt af van de grootte en de diepte van de tattoo en ook van de huid zelf en de plek waar de tattoo zit. Het beste te verwijderen is zwarte inkt. Gekleurde inkt kan verkleuringen achterlaten. Maar goed, dan heb je gelukkig weer ruimte voor dat ultratrendy Popeye-anker.

Tattooverwijdering is een groeiende bedrijfstak. Er zijn zelfs echtparen waarvan de een de tattoos zet, terwijl de ander zich specialiseert in het weghalen ervan. Claudia vindt dat belachelijk: „Alsof je een bar opent met een ontwenningskliniek ernaast”. Zij heeft sowieso weinig op met mensen die een tatoeages laten zetten omdat het de trend is. Liever neemt zij echte tattooliefhebbers onderhanden.

„Maar ook onder hen heersen er wisselende modes’’, weet ze. „Zo is bij de echte liefhebbers de Japanse stijl tegenwoordig heel erg populair.” Bij het Japanse tatoeëren wordt meestal een heel lichaamsdeel aangepakt. Bijvoorbeeld een ‘mouw’, zoals zangeres Anouk liet doen, een ‘broekspijp’, of een hele rug. „Het kan niet groot genoeg”, zegt Claudia.

Ton Loman mag in zijn handen wrijven. Als deze trend weer overwaait, wordt hij schatrijk.

Informatie over het weg laten halen van tattoos vind je op www.tattooverwijderen.nl en www.claudiatat2.com

    • Renate van der Zee