Controleur financiën in Israël bedreigd

TEL AVIV. De Israëlische accountantgeneraal dr. Yaron Zelekha (37) is na scherpe kritiek op corrupte handelingen van politici, onder wie premier Olmert, ernstig bedreigd en wordt sinds kort bewaakt. Zelekha is belast met de controle over de overheidsfinanciën. In een uitgelekt interview zegt hij dat hij het leven van hemzelf en zijn familie niet zeker meer is en dat hij het mikpunt is van ”een meedogenloze campagne, kwaadsprekerij en rechtstreekse bedreigingen”. Zelekha deed onderzoek naar de wijze waarop premier Olmert als minister van Financiën het Israëlische bankwezen privatiseerde. Volgens Zelekha heeft Olmert in vijftien gevallen getracht banken te verkopen aan bevriende zakenlieden tegen zachte prijzen. Olmert ontkent dat. Volgens Zelekha beweegt Olmert achter de schermen ”hemel en aarde” om de macht van de accountant-generaal in te perken. Of de premier vervolgd zal worden - en dan moet aftreden - bepaalt de Hoge Raad.