College van Den Haag is gelijmd

Het Haagse college van B en W is gelijmd. Dat heeft informateur Anke van Kampen vanmorgen bekendgemaakt. Vorige week dinsdag leek het college nog gevallen over het omstreden Verkeerscirculatieplan (VCP), dat het centrum van de stad autoluw moet maken. De coalitiepartners (PvdA, VVD en GroenLinks) willen nog vóór het zomerreces besluiten over het oorspronkelijke collegevoorstel, dat moet leiden tot een „optimaal VCP”.

Het verkeersplan zal nog steeds „integraal uitgevoerd” worden, maar „wijzigingen zijn mogelijk”, aldus Van Kampen. De Haagse wethouder van Verkeer Pieter van Woensel (VVD) zal het voortouw nemen in gesprekken met „sleutelfiguren in de stad”, zoals het bedrijfsleven en belangenorganisaties. „Ik wil echt met open vizier de stad in”, zei hij vanochtend. Er was in Den Haag veel ophef ontstaan over de geringe inspraak. Daar komt het college van B en W nu aan tegemoet.

Het VCP verdeelt de binnenstad in drie sectoren. Omdat straten in het centrum worden afgesloten, moeten automobilisten voortaan via de centrumring van de ene naar de andere sector rijden. De voornaamste doelen van het plan: schonere lucht en betere bereikbaarheid.

De belangrijkste kritiek op het verkeersplan is dat de luchtkwaliteit er niet door zou verbeteren en dat het negatief zou uitpakken voor middenstanders, vooral aan de randen van het centrum. Naarmate het verzet in de stad groeide, namen ook in de politiek de twijfels toe. Met name binnen de VVD, in het vorige college nog een fel tegenstander van het VCP. In de nieuwe coalitie moest nota bene VVD-wethouder Van Woensel het plan uitvoeren.

De crisis in Den Haag begon vorige week maandag, toen de VVD-fractie bekend maakte het VCP opnieuw te willen laten onderzoeken door een ‘comité van wijzen’. PvdA en GroenLinks wilden echter vasthouden aan het collegeakkoord, waarop de VVD het college verliet. Een breuk leek een feit, maar burgemeester Wim Deetman (CDA) stelde voormalig wethouder Anke van Kampen (PvdA) aan als informateur. Zij moest de partijen weer bij elkaar brengen.

Daarin slaagde Van Kampen binnen ruim een week. Het plan moet, volgens de oorspronkelijke planning, begin 2009 worden ingevoerd. Vandaar de ambitieuze doelstelling om nog voor het zomerreces een besluit te nemen over het collegevoorstel.