Zbigniew

cartoon.jpgEen nieuwe cartoonrel. Het prestigieuze tijdschrift The New Yorker heeft het dit keer gedaan. En dat terwijl de humor in het tijdschrift soms zo absurd is dat lezers niet doorhebben dat het een grap betreft (en dat gegeven werd weer een subplot in de laatste Seinfeld-uitzending).

In de editie van deze week staat een cartoon met twee kinderen bij een bushalte. “My parents named me Zbigniew because they were drunk.” Zbigniew is een traditionele Poolse naam.

Ophef. The New Yorker zegt nog nooit zoveel (en zulke felle) reacties op een cartoon te hebben gehad. Het blad ontkent dat het een ethnische grap was. „Zoiets doen wij niet.”

Tabloid The Daily News trok de wijk Greenpoint in stadsdeel Brooklyn in. Even reacties aan de Polen daar vragen. „Als je grappen maakt over zwarten of Latino’s ben je een racist”, zegt een 19-jarige winkelbediende. „Dus dan besluiten mensen de Polen maar belachelijk te maken.”

    • Freek Staps