Cadeautje: ‘atlas’ tegen de evolutie

Gisterochtend werden vijf dikke boeken afgeleverd door een koerier op het Keizer Karel College in Amstelveen. Ze waren op naam geadresseerd aan leraren en leerlingen, maar niet door hen besteld.

Het waren exemplaren van The Atlas of Creation , een islamitisch, ideologisch geschrift, dat de evolutietheorie verwerpt omdat deze in strijd zou zijn met de Koran. Het Engelstalige boek ziet het Darwinisme als de „ware bron van al het terrorisme” onder meer omdat het denken in termen van het recht van de sterkste (‘survival of the fittest’) conflicten tussen groepen stimuleert. De auteur is Harun Yahya, ook populair onder leden van de de Hofstadgroep.

In 788 glanzende kleurenpagina’s wordt „belangrijk bewijs geleverd dat de evolutie nooit heeft plaatsgevonden” met de strekking: Allah heeft dier, wereld en mens geschapen. De schepping is niet door evolutie ontstaan.

Het boek wordt sinds vorige maand met tienduizenden tegelijk verstuurd naar scholen in Frankrijk en Duitsland, zo meldt het persbureau AFP. Het Franse ministerie van Onderwijs heeft gewaarschuwd dat deze ideeën geen deel uitmaken van het curriculum. De uitgever van het boek is Global Publishing in Istanbul. „De boeken worden verspreid als „cadeau”, zegt een woordvoerder door de telefoon, ze kosten op internet 75 euro per stuk.

De belangenorganisatie voor het voortgezet onderwijs VO Raad, is „verbaasd dat zomaar zo’n duur boek wordt opgestuurd”, zegt voorzitter Sjoerd Slagter. „Maar ik vertrouw erop dat docenten het hun leerlingen niet zomaar zullen voorleggen.” Het ministerie van Onderwijs zegt dat „scholen zich bij de inhoud van het onderwijs moeten houden aan de kerndoelen.”

Het Keizer Karel College wordt vaker benaderd met ideeën tegen de evolutietheorie. Maar dan vooral uit „fundamentalistisch christelijke hoek”, zegt biologieleraar Emiel de Lange. Hij typeert het boek als „pseudowetenschappelijke onzin”. Hij vindt de werkwijze van de uitgever onschuldiger dan die van sommige christelijk georiënteerde groepen die via „invloedrijke personen” voet aan de grond proberen te krijgen.

De Lange doelt op uitspraken van voormalig minister van Onderwijs Van der Hoeven, die eerder „een academische discussie” wilde over intelligent design, een theorie die een goddelijke schepper als oorsprong van het leven ziet. Wetenschappers als Plasterk, de nieuwe minister van Onderwijs, vinden deze ideeën onzin.

Niet iedereen denkt er zo over. „We hebben vwo-leerlingen dit boek laten lezen, zonder context. Velen van hen hadden niet door dat het onzin is”, zegt De Lange.

    • Japke-d. Bouma