AZ maakt fors opgeschroefde ambities waar

Barry Opdam (midden) heeft net gelijkgemaakt en viert opgelucht met Julian Jenner en Demy de Zeeuw. Foto Bas Czerwinski 22-02-2007, ALKMAAR. AZ - FENERBAHCE. JULIAN JENNER, LINKS, DEMY DE ZEEUW RECHTS, VIEREN OPDAMS, DOELPUNT, MIDDEN. FOTO BAS CZERWINSKI voetbal Uefa Cup Czerwinski, Bas

AZ 2 Fenerbahçe 2

Ruststand 0-2. 21. Tümer Metin 0-1, 34. Alex 0-2, 63. Martens 1-2, 86. Opdam 2-2. Scheidsrechter: Kircher (Dui). Toeschouwers: 16.191.

De opluchting was groot in het stadion van AZ. De Alkmaarse ploeg kwalificeerde zich ten koste van Fenerbahçe voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi mede dankzij het derde doelpunt van het duel in Istanbul, dat in 3-3 eindigde. Die treffer van Julian Jenner gaf de doorslag nadat beide teams gisteravond bleven steken op 2-2.

Voor AZ, dat in de volgende ronde Newcastle United ontmoet, was de moeizame kwalificatie vooral te wijten aan een abominabele eerste helft. Trainer Louis van Gaal wekte vanaf de aftrap verbazing met een ongebruikelijk spelsysteem waarvoor hij vier aanvallers inzette. Er was geen plek voor de architect op het middenveld, Maarten Martens. Het gebrek aan creativiteit zorgde voor veel balverlies waaruit de Turken in razendsnelle tegenaanvallen gevaarlijk konden worden. „Mijn tactiek was niet anders dan in de uitwedstrijd”, verdedigde Van Gaal zich. „Alleen stelde Fenerbahçe zich er nu beter op in. Spelers als Danny Koevermans, Nourdin Boukhari en Shota Arveladze leden bovendien te veel balverlies.”

Ook het matige verdedigen werkte twee treffers van Fenerbahçe in de hand. Na balverlies van spits Arveladze op het middenveld bracht Tümer Metin al in de twintigste minuut de ploeg van trainer Zico op voorsprong. Hij kon ongehinderd de hoek uitzoeken van het doel van keeper Boy Waterman. Alex de Souza werd eveneens geen strobreed in weg gelegd toen hij oprukte naar het doel van AZ en uithaalde. De Alkmaarders bleven slordig in de opbouw, terwijl Fenerbahçe stug verdedigde met twee controleurs in het centrum.

Pas in de tweede helft verscheen AZ in een vertrouwde samenstelling. Van Gaal: „Ik heb gewacht met de omzettingen tot de tweede helft om de trainer van onze tegenstander in de rust niet de kans te geven zijn ploeg aan te passen.” Boukhari, die erg ongelukkig was geweest in zijn acties, had plaats gemaakt voor Martens. En op de rechterflank verscheen Jenner voor de geblesseerde verdedigende middenvelder Rogier Molhoek. Onmiddellijk ontwikkelde AZ veel meer aanvalskracht, vooral vanaf de flanken. De Turkse lijstaanvoerder wankelde. Martens bracht de Alkmaarse ploeg terug in de race. En in de slotfase bezweek Fenerbahçe onder de druk van AZ toen Barry Opdam al koppend uit een vrije trap van Jenner de gelijkmaker scoorde. Een enorme domper voor Fenerbahçe in het jaar dat de club zijn eeuwfeest viert. Op de tribunes van het DSB Stadion was het Turkse contingent, dat zich in de eerste helft flink had geroerd, dan ook muisstil, terwijl de aanhang van AZ in euforie uitbarstte.

Het bereiken van de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi past in de fors opgeschroefde ambities van de nummer drie uit de eredivisie. In interviews die technisch directeur Marcel Brands geeft, licht hij regelmatig een tipje van de sluier op van het beleidsplan 2007-2010. Hierin wordt structurele deelname aan de lucratieve Champions League als een ultiem doel geschetst. Tevens wil AZ in het vervolg elk jaar met clubs als PSV en Ajax wedijveren om de landstitel. Of tenminste een andere prijs.

Het is duidelijk dat hiervoor nieuwe investeringen noodzakelijk zijn. In het aan- en verkoopbeleid was tot op heden de voorkeur van voorzitter/eigenaar Dirk Scheringa terug te vinden. Na allerlei negatieve ervaringen met buitenlandse spelers, had hij het liefst talenten van eigen bodem in dienst. Of in elk geval Nederlandstalige voetballers. Maar als AZ hogerop wil zal het ook naar het voorbeeld van PSV versterkingen over de grens moeten zoeken, zo beseft het management van de club. De scouts van AZ stropen allang niet meer alleen de Nederlandse velden af, maar hebben hun blikveld verruimd tot in Brazilië.

Brands kondigt voor komende zomer opzienbarende transfers aan. Voor de spitspositie zoekt AZ een jonge opvolger voor Arveladze die gisteren 34 jaar werd. Brands ontkent niet dat de Alkmaarse club interesse heeft in Ajacied Klaas Jan Huntelaar. En dat is toch weer een Nederlandse speler. De belangstelling voor de wat uit de gratie geraakte spits van Ajax dateert al van voor zijn overgang naar Amsterdam, maar toen was de vraagprijs van Heerenveen (vijf miljoen euro) voor AZ niet haalbaar. Nu zou de Noord-Hollandse club zelfs vier miljoen meer willen uittrekken voor de jonge international. Ajax-trainer Henk ten Cate beschouwde de avances van AZ voor Huntelaar als een goede grap, maar hij vergeet dat zaakwaarnemer Arnold Oosterveer kind aan huis is in het DSB Stadion.

De ontwikkeling die AZ dit seizoen doormaakt gaat onder de gedreven Van Gaal sneller dan verwacht. Niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau. Na het vertrek van een groot aantal dragende spelers afgelopen zomer, moest de trainer in feite opnieuw beginnen. Maar dat is de misschien wel beste opbouwtrainer van de wereld wel toevertrouwd. Van Gaal wil volgend seizoen oogsten en dan als bondscoach naar het WK van 2010. Vertrekt hij dan zal AZ opnieuw een toptrainer moeten zoeken om het huidige niveau verder uit te bouwen of minstens vast te houden.

    • Erik Oudshoorn