Ajax komt met vernieuwde aanvalslinie wel tot goals

Ajax 3 Werder Bremen 1

Ruststand 1-1. 3. Leonardo 1-0, 13. Almeida 1-1, 60. Huntelaar 2-1, 74. Babel 3-1. Scheidsrechter: Webb (Eng). Toeschouwers: 35.227.

„Ajax ist zum Putzen da”, zong de aanhang van Werder Bremen gisteravond voor aanvang van het UEFA-Cupduel in de Amsterdam Arena. Tot een nieuwe afstraffing kwam het niet na de kansloze 3-0 nederlaag in Duitsland. Ajax werd zoals verwacht uitgeschakeld in Europa, maar fungeerde niet als poetsmiddel en won met 3-1 door doelpunten van alle drie de aanvallers.

Klaas Jan Huntelaar werd begin februari door trainer Henk ten Cate voor het eerst gepasseerd voor de positie van centrale aanvaller in de met 4-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Ryan Babel kreeg ook de voorkeur in het volgende duel tegen ADO Den Haag (2-1 zege). Beide keren werd hij geflankeerd door de Braziliaan Leonardo en de Belg Tom de Mul.

In de heenwedstrijd tegen Werder speelde Ajax met twee aanvallers (Babel en De Mul). De ploeg oogde in het Weserstadion aanvallend even onmachtig als in verdedigend opzicht en werd op de pijnbank gelegd. Tegen Excelsior gunde Ten Cate Huntelaar een basisplaats, met Leonardo en De Mul als vleugelspelers. Ajax kwam tegen de nummer zestien van de eredivisie niet verder dan 2-2 en staat vijf punten achter op koploper PSV.

En dus had de voorste linie van de ploeg uit Amsterdam gisteravond weer een nieuw aangezicht. Met Huntelaar in het midden, Babel aan de linker- en Leonardo aan de rechterkant nam deze keer De Mul plaats op de reservebank. Ten Cate onderstreepte zijn bedoelingen door de aanvallend ingestelde middenvelders Wesley Sneijder en Kenneth Perez achter het trio te posteren.

Ajax’ gewenste snelle doelpunt werd gemaakt door Leonardo. Even leek de thuisploeg op meer te mogen hopen, tot Tim Borowski na een kwartier pijnlijk duidelijk maakte dat alleen aanvallen ondoenlijk is tegen de nummer drie van de Bundesliga. Roger, opgesteld als linkerverdediger bij blessures van Emanuelson, Grygera, Vermaelen en schorsingen van Lindenbergh en Gabri, trapte in de schijnbeweging van de Duitser, die eenvoudig kon passeren. Borowski zag zijn voorzet ingetikt door Hugo Almeida.

Werder Bremen verstoorde vervolgens onder leiding van aanvoerder Torsten Frings de opbouw van Ajax en kreeg via Almeida zelfs de beste mogelijkheden van de eerste helft. Ajax kreeg vooral na rust goede kansen. Huntelaar maakte op handige wijze de 2-1 op aangeven van Babel, die zelf de 3-1 inschoot. Verder lieten Werder en doelman Tim Wiese het niet komen, ondanks kansen voor Sneijder en Huntelaar in de slotfase.

Leonardo was op dat moment al gewisseld en kreeg buiten de lijnen een knuffel van Ten Cate. De Ajax-trainer lijkt zeer gesteld geraakt op de kleine Braziliaan, die in de winterstop overkwam van NAC. De Mul, gisteren zijn vervanger, kon niet overtuigen tegen de lange Werder-verdedigers. Met de doelpunten en het spel van Huntelaar en Babel kon Ten Cate zijn aanval zondag tegen nummer drie AZ wel eens intact laten.

    • Michiel Dekker