4 redenen om thuis aan religie te doen

Je hoéft niet naar de kerk om samen te komen Foto Maarten Hartman Nederland, Roermond 13--5-2006 Biechten vlak voor de pontificale eucharistieviering met zaligverklaring van Moeder Maria-Teresa van de Heilige Jozef. Anna Maria Tauscher van den Bosch. Stichteres van van de Zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. In de Kathedrale Kerk van Sint Christoffel. Kardinaal Simonis las in opdracht van Zijne Heiligheid paus Benedictus XVI de apostolische brief voor waardoor de Eerbiedwaardige Dienares Gods Maria-Teresa van de H. Jozef wordt ingeschreven in het register van de Zaligen Foto Maarten Hartman
Je hoéft niet naar de kerk om samen te komen Foto Maarten Hartman Nederland, Roermond 13--5-2006 Biechten vlak voor de pontificale eucharistieviering met zaligverklaring van Moeder Maria-Teresa van de Heilige Jozef. Anna Maria Tauscher van den Bosch. Stichteres van van de Zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. In de Kathedrale Kerk van Sint Christoffel. Kardinaal Simonis las in opdracht van Zijne Heiligheid paus Benedictus XVI de apostolische brief voor waardoor de Eerbiedwaardige Dienares Gods Maria-Teresa van de H. Jozef wordt ingeschreven in het register van de Zaligen Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Katholieke internetcommunity

www.rorate.com

Het is zondagochtend, vroeg, koud en het regent. Eigenlijk wil je naar de kerk, maar als je naar buiten kijkt, heb je niet echt zin om te gaan. Oplossing: de katholieke internetcommunity rorate.com. Via Rorate kun je elk moment van de dag bidden. ’s Avonds, tussen acht en half negen, is er een groot gezamenlijk avondgebed. Althans, gezamenlijk... „In het begin was ik sceptisch”, geeft Eric Luijten toe. Hij is een van de initiatiefnemers van Rorate. „Maar het werkt echt. Hoewel iedereen thuis achter zijn eigen computer zit, heb je toch het gevoel van samenkomen. Dat gevoel is veel sterker dan ik verwacht had.” Leden komen samen in de Kathedraal, de chatbox van rorate.com. Het gebed begint met een kruisteken en dankwoord, gevolgd door een bijbeltekst of het evangelie van de dag. Dat kan regel voor regel geknipt en geplakt worden. De aanwezigen bidden en de dienst eindigt met het Onze Vader en het Weesgegroet. Ook overdag kun je in de Kathedraal terecht, bijvoorbeeld bij het Mariakapelletje. Daar kun je een kaarsje branden en een persoonlijke boodschap achterlaten. Maar rorate.com is meer dan alleen de Kathedraal. Ook voor katholieke (geloofs)vragen kun je bij de stichting terecht. Waarom vis op vrijdag? Wat hoort er thuis in/op/bij een Maria-altaar? Waar kan ik biechten? Je kunt je er verdiepen in het katholicisme en voor kinderen van acht tot twaalf jaar is er een speciale sectie om ze kennis te laten maken met het geloof. „We hebben een duidelijk katholiek profiel, maar hebben ook oog voor andere godsdiensten”, vertelt Luijten. Rorate.com ontstond in 2001 en bracht oorspronkelijk alleen nieuws uit de katholieke wereld. In een paar jaar groeide Rorate uit tot een van de grootste religieuze internetgemeenschappen. De site heeft bijna 7.000 geregistreerde leden en trekt elke dag duizenden bezoekers. Volgens Luijten vormen zij een afspiegeling van de kerkgangers. „We trekken veel vijftig- tot zestigjarigen, een aantal jongeren en juist weinig pubers. Dat zien we ook terug in de kerkbanken.” Trouwens: katholieken eten vis op vrijdag omdat Jezus op een vrijdag stierf en elke vrijdag een onthoudingsdag is. Een Maria-altaar maak je met minimaal een wit linnen doek dat over het altaar wordt gespreid en een bankje voor kaarsen. En biechten kan nog steeds, alleen hebben de meeste kerken wel vaste dagen en tijden daarvoor. (LvdS)

2 Pastoor

Podcastende pastoor

www.catholicinsider.com

De Amersfoortse pastoor Roderick Vonhögen rent al jaren als razende reporter door Rome. Hij is in staat inside information te geven vanuit het Vaticaan en legt die vast op podcasts. Zo neemt hij de luisteraar mee naar paus Benedictus XVI, die vijftien nieuwe kardinalen installeert. Maar Vonhögens podcasts zijn vooral een katholieke, toeristische rondleiding door Rome. Catholic insider is een van ’s wereld populairste podcastzenders. Vonhögen won veel luisteraars met zijn serie over de bestseller De Da Vinci Code. Naar aanleiding van het boek ging Vonhögen op zoek naar de fictie en waarheid van het verhaal. (LvdS)

3 Kaarsje branden

Kaarsje branden

www.sint-jan.nl

Bij het betreden van een kerkje in het buitenland word je direct religieus. Even een kaarsje branden. Om een fijne bonus af te dwingen, bijvoorbeeld. Op de berg Montserrat, bij Barcelona, smeken bezoekers belangrijker verzoeken af bij het kaarsje branden. Bij goed resultaat wordt een bewijsstuk in de kapel gehangen, wat een intrigerend allegaartje van trouwjurken, wieldoppen en protheses oplevert. Nee, dan de digitale kaarsenbrandpagina van de Sint Jankathedraal in Den Bosch: die is een stuk eenvoudiger. Deze kaarsjes hebben een voordeel: je kunt erbij zetten voor wie je ’m brandt en diegene krijgt een mail. (OvD)

4 Mediteren

Boeddhisme

www.buddhanet.net

Vroeger kwamen de wijzen uit het Oosten, nu de boeddhisten. Al wint de religie momenteel ook in het Westen aan populariteit. De uitgebreide website www.buddhanet.net toont fotodocumentaires, achtergrondartikelen, kunst, architectuur en nog veel meer. Zelfs boeddhistische strips en kruiswoordraadsel ontbreken niet. Die laatste zijn wel voor gevorderden, want ‘zeventien verticaal: de boeddhistische code van moraliteit’, is toch wel een lastige opgave. Wie zich voldoende heeft ingelezen en de basisprincipes van het boeddhisme onder de knie heeft, kan meteen een stap verder gaan. De website geeft lessen in meditatie, zowel via geschreven als ingesproken teksten. Een complete cursus staat online. Leer dat concentratie en een toegewijde geest van groot belang zijn en dat je niet alleen zittend, maar ook lopend kan mediteren. Het zijn de Oosterse wijsheden van tegenwoordig. (EH)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Eelco Hiltermann en Leoni van de Schraaf