Wimbledon overstag: man en vrouw gelijk

Eindelijk! Als laatste grandslamtoernooi gaat de organisatie van Wimbledon de vrouwelijke deelnemers evenveel prijzengeld uitkeren als de mannelijke tennissers. Het traditionele Wimbledon heeft zich jarenlang verzet tegen de gelijkschakeling, maar vanochtend meldde de toernooidirectie dat het prijzengeld nog dit jaar wordt gelijkgeschakeld.

Vorig jaar kreeg de Zwitser Roger Federer 920.000 euro voor zijn eindzege, de Française Amélie Mauresmo moest tevreden zijn met 880.000 euro. The All England Lawn and Tennis Club verdedigde het verschil met het argument dat de vrouwen om twee winnende sets spelen, terwijl de mannen een best-of-five spelen.

Vorig jaar groeide het protest. Ook premier Tony Blair mengde zich in het debat door te stellen dat de ongelijkheid niet meer van deze tijd was.

Andere grandslamtoernooien keren al langer een even groot bedrag uit aan mannen en vrouwen. Na de Australian Open en de US Open betaalde het Franse Roland Garros vorig jaar voor het eerst evenveel aan de winnaars, terwijl het totale prijzengeld voor de mannen nog steeds groter is dan voor de vrouwen. Wimbledon is van plan het totale prijzengeld gelijk te trekken.