Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wat doen de kinderen

Illustratie Philip Hopman uit ‘De dans van de drummers’
Illustratie Philip Hopman uit ‘De dans van de drummers’ Hopman, Philip

Jeugdtheater bezoeken

Van 21 tot en met 25 februari organiseren Theater Kikker en de Stadsschouwburg Utrecht samen Lente-uitjes! Een kleine week theater voor kinderen vanaf drie jaar. In Theater Kikker zijn er voorstellingen van De Stilte en er zijn diverse dansvoorstellingen van Meekers Uitgesproken Dans. In de Stadsschouwburg kunnen de allerkleinsten luisteren naar Jip & Janneke en Peer & Parea’s.

Voorstellingen in Theater Kikker: Speelvogels 4+(wo 21 t/m vr 23 14u30). Shakespeare Shuffle 8+(wo 21 & do 22 om 15u). Dansvoorstelling. Timboektoe Trio’s 8+(vr 23 om 15u) Beleef een wereldvreemd verblijf van een ‘alien’ op aarde mee. Weggewaaid! 4+(za 24 15u). Een dag uit het leven van een ongewone familie. Stadsschouwburg: Matata Ya Fisi 6+ (do 22 om 11u30 & 13u). Afrikaans verteltheater over een luie en hebberige hyena en een wijze adelaar van Sami Gathii & John Kayongo. Trapperdetrap 3+ (do 22 & vr 23 – 14-16u). Jip & Janneke 3+ (vr 23 11 & 12u45). Edward Edward 8+ (za 24 om 16 & 19u30, zo 25 14 & 16u. Muzikale voorstelling over een onafscheidelijk koningsduo.

Inl en res www.lente-uitjes.nl & Theater Kikker 030-2319666 of Stadsschouwburg Utrecht 030-2302023

Een 3-D dino maken

Van 20 t/m 23 febr (om 13 en 15u) kunnen kinderen hun eigen 3-D dinosaurus maken in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Kinderen puzzelen met botten en mogen hun eigen model na afloop mee naar huis nemen. Kinderen kunnen zelf aan de slag met het dino-paspoort (een soort speurtocht) en maken kennis met de dinomachine (om nieuwe dino-namen te maken) en kunnen in een grote zandbak zelf een skelet opgraven. Bij de buren in de Kunsthal is tot en met 4 maart de tentoonstelling Dinosaurussen! Betreden op eigen risico te zien, een expeditie naar een wereld van 65 miljoen tot 220 miljoen jaar geleden, waar je oog in oog komt te staan met levensgrote dinosaurussen.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark). Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar (geen georganiseerde groepen). Toegang €2 plus entree museum. Res via telefoonnummer 010 436 42 22. Zie ook www.nmr.nl

Moordspel spelen

Tijdens de carnavalsvakantie is het Noordbrabants Museum gratis toegankelijk voor kinderen tot 18 jaar. Ze kunnen de tentoonstelling Molens bezoeken of het Bossche moordspel spelen (10-12 jaar) Aan de hand van een oud politiedossier lossen de kinderen 5 moorden op die plaatsvonden in de binnenstad tussen 1497 en 1817. In dit dossier of boekje staan oude krantenberichten over de moorden maar ook pasfoto's van de mogelijke daders en foto’s van de moordlocaties, wapens en meer weetjes. Spelenderwijs leren kinderen over de geschiedenis van Den Bosch. Dit spel is voor €1,50 te koop in de museumwinkel. Voor kinderen van 6-12 jaar is er op 21, 22 en 23 februari om 14u, de rondleiding Wat gebeurt er achter die muren? Niet de kunst, maar juist al de onopvallende museumzaken staan centraal.

Res 073-6877877. Begeleiders betalen wel entree. Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Dicht tijdens Carnaval, daarna wo, do en vr open van 10-17u en op za en zo van 12-17u. Inl www.noordbrabantsmuseum.nl

Een robot knutselen

In Museum Boerhaave kunnen kinderen een papieren robot uitknippen, inkleuren en versieren. Met een simpel trucje krijgt de robot armen die kunnen bewegen. Oudere voorbeelden van bewegend speelgoed staan in de foyervitrines. Deze kleine tentoonstelling Speelgoed van vroeger voor grote en kleine kinderen laat zien met wat voor speelgoed kinderen (en volwassenen) honderd jaar geleden speelden.

Kinderen vanaf 6 jaar, begeleiding is gewenst. Op 19, 20, 21, 22 febr. Reserveren niet mogelijk. Tijd: 13u & 16u (inloop tot 15u30 uur). De workshop is gratis (incl. fris, koffie/thee). Entreekaartje is voldoende.

Naar de musical gaan

Peer en Pien Batits, eigenaars van de snoepwinkel van Zevensloten, maken hun snoepjes nog zelf, naar een eeuwenoud geheim familierecept. Bijdehandjes, roomsoezen, mazzeltoffees en kandijenkletsers zijn in de winkel te koop. En met succes! Op een dag komt J.P.M. Flik, directeur van de grootste snoepfabriek van het land, bij toeval in de snoepwinkel terecht. Na het proeven van een mazzeltoffee moet en zal hij het geheime recept in handen krijgen. Met leugen, list en bedrog lijkt het hem bijna te lukken, gelukkig is Nicodemus er ook, de geit van Peer en Pien Batis. Een musical van Koos Meinderts en Harrie Jekkers. Gespeeld, gedanst en gezongen door Martin van Waardenberg en leerlingen van Jeugdtheater Hofplein.

T/m 6 mei in het Hofpleintheater, Benthemstraat 13 Rotterdam. Reserveren 010 2435050 of via www.jeugdtheaterhofplein.nl

Luisteren naar verhalen

Hans Hagen en Philip Hopman werden aan het begin van de jaren negentig bekend met de Jubelientje reeks. Sindsdien heeft Hopman tientallen van Hagens boeken geïllustreerd, waaronder Ik wil er twee en De dans van de drummers. Op zondag 25 febr om 14u tekent Hopman wat Hagen vertelt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Na afloop van de presentatie signeren ze hun werk. Kinderen kunnen vervolgens de tentoonstelling Helden in Beeld over kinderboekenillustraties bezoeken en meedoen aan de speurtocht.

Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5 Den Haag (achter CS). Res via info@nlmd.nl of 070 333 6 66. Toegang gratis

Informatie svp mailen: Agenda@nrc.nl