Warhol was de eerste die uitgaan als kunst zag

Vanavond is de lancering van de Andy Warhol Club.

Twintig jaar geleden overleed de multimedia- kunstenaar en uitvinder van het uitgaan als kunstvorm.

Zelfportret Andy Warhol uit 1964 Foto AFP/Sotheby's This handout image received 02 November 2006, courtesy of Sotheby's in New York, shows American Andy Warhol's, "Self-Portrait", 1964, estimated at 3.5 million to 4.5 million USD which will be part of the Contemporary Art sale 14-15 November at Sotheby's auction house in New York. Twenty years after his death pop art icon Andy Warhol is a seminal influence for contemporary artists and a collectors' darling, even though what drove the man and his art remains a mystery. 22 February, 2007 marks the 20th anniversary of Warhol's passing. AFP PHOTO/SOTHEBY'S =GETTY OUT= = NO SALES =
Zelfportret Andy Warhol uit 1964 Foto AFP/Sotheby's This handout image received 02 November 2006, courtesy of Sotheby's in New York, shows American Andy Warhol's, "Self-Portrait", 1964, estimated at 3.5 million to 4.5 million USD which will be part of the Contemporary Art sale 14-15 November at Sotheby's auction house in New York. Twenty years after his death pop art icon Andy Warhol is a seminal influence for contemporary artists and a collectors' darling, even though what drove the man and his art remains a mystery. 22 February, 2007 marks the 20th anniversary of Warhol's passing. AFP PHOTO/SOTHEBY'S =GETTY OUT= = NO SALES = AFP

Vandaag precies twintig jaar geleden overleed Andy Warhol – multimediakunstenaar, icoon van de Pop Art, ontdekker van The Velvet Underground en exhibitionistische nachtvlinder. Om zijn sterfdag te herdenken geeft Veel Meubel Stukken, de organisatie van onder anderen dj Joost van Bellen, samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam, vanavond een feest in Club 11, dat geheel in stijl is ingericht van de overleden meester.

Het feest is tevens de lancering van de Andy Warhol Club en vormt de opmaat voor een reeks Warholiaanse feesten. De feesten horen bij de tentoonstelling Andy Warhol. Other Voices, Other Rooms in het Stedelijk Museum, die op 12 oktober opengaat.

„We willen door middel van de club een jonger publiek bij de tentoonstelling bestrekken”, zegt Arjan Reinders, woordvoerder van het Stedelijk. „Voor de jongere generatie is Warhol vooral een naam, die ze misschien kennen van één of twee beelden. Ze weten vaak niet wat voor kunstenaar hij nou precies was.”

Joost van Bellen is de juiste persoon om de megalomane sfeer van Warhols Factory tot leven te wekken. Net als Warhol betrekt hij ook happenings en performances en andere kunstvormen bij zijn feesten. „Ik ben sinds ik op de middelbare school kunstgeschiedenis kreeg al fan van Warhol”, zegt van Bellen. „Die rare outsider met die lelijke pruiken sprak me erg aan. Hij wist elementen van de massaconsumptie tot kunst te bombarderen en er tegelijk kritiek op te leveren. Hij speelde een vilein spel met het concept sterrendom. Warhol was de eerste die in uitgaan een vorm van kunst zag. Het bijeenbrengen van uitersten. Lowbrow met highbrow. Grote sterren als Mick Jagger met de junks en andere randfiguren uit het gevolg van Warhol. Eigenlijk stond hij voor alles wat uitgaan nog steeds interessant maakt, en wat ook terug te zien is op de feesten die ik geef.”

De Andy Warhol Club zal vijf nachten zijn deuren openen. Vanavond is de aftrap en vanaf oktober is er elke maand een feest. Omdat op het laatste moment is besloten om vanavond de Launch Party te geven, lijkt de eerste aflevering nog veel op Van Bellens gewone Rauw-avonden. De optredens worden verzorgd door Spencer Product, zZz en videokunstenaar 00Kaap.

Waarom juist deze mensen? Van Bellen: „Spencer Product is een hippe dj uit New York. Ik kwam hem laatst tegen en toen orakelde hij weer over Warhol. Warhol is voor Spencer wat God is voor christenen. zZz is een Nederlandse band die dezelfde sfeer uitstraalt als de Velvet Underground: dreigend, gevaarlijk en broeierig. Hun geluid is gebaseerd op een harmonium (orgel, red). Nico, de zangeres van Velvet Underground speelde ook op een harmonium. 00Kaap is een groot Nederlands kunstenaar die veel met Warhol heeft gedaan. Hij doet de visuals.”

Maar vooral trots is Van Bellen op het feit dat Warhols meest succesvolle film Chelsea Girls vanavond te zien is. „Het is alsof de Mona Lisa naar Amsterdam komt”, zeg hij. „Het heeft het Stedelijk Museum veel moeite gekost om de rechten voor vertoning te krijgen, maar het is gelukt.”

Chelsea Girls kwam uit in 1966, en was zeer baanbrekend. Het zijn twee films met verschillende verhalen die tegelijkertijd worden geprojecteerd. De ene keer is het geluid van de ene film harder, de andere keer dat van de andere. De kijker ziet dus twee verhalen, maar hij kan er steeds maar één tegelijk begrijpen.

„We willen in het najaar echte happenings en performances organiseren, zoals Warhol in The Factory deed”, zegt Van Bellen. „We hebben nog geen concrete ideeën. Zelfs de locatie is nog onbekend. De plannen zijn nog erg vers.”

Als je een kaartje voor de Launch Party koopt, wordt je automatisch lid van de Andy Warhol Club. Dat betekent dat je als vip wordt uitgenodigd voor de opening, en dat je de tentoonstelling zo vaak kunt bezoeken als je wilt. En dat is geen overbodige luxe: de tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit films, die je nooit op een dag allemaal kunt zien.

Meer informatie opwww.andywarholclub.nl